Bayer schikt deel Roundup-dossiers

©AFP

Roundup is een onkruidverdelger, waarvan glyfosaat het werkend bestanddeel is. Dat zou kankerverwekkend zijn. Ruim 125.000 slachtoffers die gezondheidsproblemen hebben opgelopen door het gebruik van het middel, hebben klacht ingediend tegen Bayer, dat Roundup door de overname van Monsanto in 2018 in handen kreeg. Bayer probeert al maanden de zaken in der minne te regelen. Het heeft daar 10 miljard euro voor over.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft een mondeling akkoord bereikt met het merendeel van de 125.000 gedupeerden in de Roundup-zaken.

Wisselende vergoedingen

Volgens het persbureau Bloomberg zou Bayer met 50.000 tot 85.000 slachtoffers een minnelijke schikking hebben bereikt. Afhankelijk van hun gezondheidstoestand kunnen ze  rekenen op een schadevergoeding die varieert van enkele duizenden dollars tot miljoenen dollars. Het gaat voorlopig om mondelinge akkoorden, de definitieve handtekeningen worden volgende maand gezet.

Voor Bayer is de overname van Monsanto en de Roundup-affaire uitgedraaid op een catastrofe. Bayer kocht het Amerikaanse concern in de zomer van 2018 voor 53 miljard euro. Door de Roundup-problemen is de beurskoers van Bayer sindsdien met 42 procent gedaald. Daarmee is zo'n 36 miljard euro aan marktwaarde in rook opgegaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud