Bayer schrapt een op zeven jobs in Duitsland

Duits protest tegen de fusie van Bayer en Monsanto vorig jaar tijdens de algemene vergadering in Bonn. ©REUTERS

Bayer schrapt in Duitsland 4.500 banen. Na de overname van Monsanto wil de Duitse chemiegroep efficiënter werken.

In Duitsland, waar Bayer 32.100 mensen in dienst heeft, komt dat overeen met een op de zeven banen. De aankondiging maakt deel uit van de wereldwijde herstructurering die in november vorig jaar werd aangekondigd en kadert in de zogenaamde 'efficiëntieverhogende maatregelen' na de overname van het Amerikaanse Monsanto.

In totaal verdwijnen tegen 2021 wereldwijd 12.000 van de 118.200 banen. In de afdeling gewasbescherming, een sector waarin vooral Monsanto actief is, worden 4.100 jobs geschrapt. In de afdeling consumentengezondheid verdwijnen 1.100 jobs. In de researchdivisie 900. De sluiting van een Duits bedrijf dat producten maakt voor de genezing van hemofilie, is goed voor nog eens 350 ontslagen.

12.000
Ontslagen
Bayer schrapt tegen 2021 wereldwijd 12.000 jobs.

In Duitsland heeft Bayer vestigingen in Berlijn, Wuppertal, Dormagen, Monheim en Leverkusen, waar de hoofdzetel gevestigd is. Gedwongen ontslagen zijn bij Bayer in Duitsland tot 2025 uitgesloten. In België stelt Bayer een duizendtal mensen te werk. Over eventuele herstructureringsmaatregelen en banenverlies in ons land is nog niets beslist, zegt de Belgische woordvoerder Joris Poppe.

Roundup

Bayer zit in een moeilijke periode na de overname van Monsanto. Dat Amerikaanse bedrijf ligt al jaren zwaar onder vuur voor zijn genetisch gewijzigde gewassen. De Duitse farma- en chemiegroep kocht Monsanto - dat berucht is door de ontwikkeling van het ontbladeringsmiddel Agent Orange, dat ingezet werd in de Vietnamoorlog - vorig jaar voor een slordige 63 miljard dollar.

Nu volgt echter de ene schadeclaim na de andere van mensen die claimen dat ze kanker hebben gekregen door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup, een op glyfosaat gebaseerd middel van Monsanto.

Vorige maand kreeg een Amerikaan een schadevergoeding van ruim 80 miljoen dollar. In de VS lopen momenteel 11.000 rechtszaken tegen Bayer in verband met Roundup. Verwacht wordt dat Bayer schikkingen zal treffen met alle eisers. Dat zal het concern naar verwachting circa 55 miljard dollar kosten. Bayer zegt dat de reorganisatie niets te maken heeft met de Roundup-rechtszaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect