Bayer zoekt alternatief voor glyfosaat

©REUTERS

Chemiereus Bayer blijft glyfosaat verkopen en investeert tegelijkertijd 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven.

Glyfosaat staat in een kwaad daglicht na rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel Roundup, waar de stof een ingrediënt van is. Roundup kwam via de recente overname van eigenaar Monsanto in de schoot van Bayer, dat hierdoor ook de bijbehorende miljardenclaims voor de kiezen krijgt.

In de Verenigde Staten lopen ruim 13.000 rechtszaken over Roundup. Bayer leed vorige maand een derde grote nederlaag in de kwestie, waarbij een jury in Californië oordeelde dat het bedrijf twee kankerpatiënten samen 2 miljard dollar moet betalen.

Bayer is niet van plan te stoppen met de productie en verkoop van glyfosaat. Zo treft het bedrijf voorbereidingen om het middel later dit jaar opnieuw te laten registreren voor een vergunning in de Europese Unie. Een nieuwe beoordeling van de veiligheid van glyfosaat is nodig om de chemische stof na 2022 te mogen verkopen in veel Europese landen. De EU verlengde de toestemming voor het middel in 2017 voor vijf jaar, in plaats van de beoogde tien jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud