Belasting-betaler draait op voor boete Tessenderlo

©BELGA

Tessenderlo Chemie wil de Europese kartelboete van 83,7 miljoen euro die het bedrijf onlangs moest betalen, aftrekken van de belastingen. Het chemiebedrijf voert daarvoor een rechtszaak tegen de fiscus voor de rechtbank van Brussel, vernam De Tijd. De fiscus verzet zich tegen de beslissing van Tessenderlo Chemie om de belastingbetaler mee te laten opdraaien voor de monsterboete. Maar fiscaal experts voorspellen dat het bedrijf de zaak zal winnen.

Zes producenten van fosfaten voor dierenvoer kregen in juli 2010 miljoenenboetes van de Europese Commissie. Ze hadden meer dan dertig jaar lang de markt onder elkaar verdeeld. Een Fins bedrijf dat deelnam aan het kartel, had alles opgebiecht in 2003.

Tessenderlo Chemie moest met 83,7 miljoen euro de grootste boete ophoesten. Maar de boete had nog een pak hoger kunnen zijn. Het chemieconcern, met hoofdzetel in Brussel, kreeg van de Europese Commissie twee boeteverlagingen (van 50 en van 10 procent). Tessenderlo had immers meteen schuld bekend, werkte mee aan het onderzoek en ging akkoord met een schikking in plaats van een veroordeling.

De boete dreigt nog beter mee te vallen. Tessenderlo Chemie wijst erop dat ‘administratieve’ boetes volgens de Belgische belastingwet fiscaal aftrekbaar zijn. Strafrechtelijke boetes zijn dat uitdrukkelijk niet. Maar volgens het chemiebedrijf is de Europese kartelboete van 83,7 miljoen euro een zuivere administratieve boete.

De Belgische fiscus ziet dat anders. Ook de Europese Commissie nam in een Nederlandse rechtszaak al het standpunt in dat de kartelboetes niet als beroepskosten beschouwd mogen worden. Volgens de Commissie maakt dat de boetes veel minder afschrikwekkend.

Experts

Maar fiscaal experts, zoals Victor Dauginet en Luc Vanheeswijck, die in deze rechtszaak niet optreden als advocaat, geven Tessenderlo Chemie gelijk. ‘Misschien is de belastingwet op dit punt te eng geformuleerd. Als dat de politici niet zint, moeten ze de wet veranderen’, stelt Vanheeswijck. ‘Ik stel vast dat de wet voor interpretatie vatbaar is en in dat geval moet de wet altijd in het voordeel van de belastingplichtige geïnterpreteerd worden.’

In de rechtszaak tussen Tessenderlo Chemie en de fiscus heeft de Brusselse rechtbank aan het Grondwettelijk Hof gevraagd of het onderscheid tussen strafrechtelijke en administratieve boetes grondwettelijk is. Het verdict dreigt België tientallen miljoenen euro’s te kosten en de Europese Commissie in het harnas te jagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud