Belgen azen op Syrische gifgasverwerking

Afvalverwerker Indaver aast op het contract voor de verwerking van de Syrische chemische wapens. - BELGA ©BELGA

De Belgische afvalverwerker Indaver probeert samen met het Britse Veolia UK en het Duitse Remondis het contract binnen te halen voor de verwerking van het restafval van het Syrische gifgas. Daarvoor diende het bedrijf een voorstel in bij de OPCW, de chemische waakhond die de wapens weghaalt uit Syrië.

Indaver toonde al eerder interesse in de afwikkeling van de Syrische chemische wapens, maar heeft nu ook effectief een voorstel ingediend, tesamen met het Britse Veolia UK en het Duitse Remondis. 

Een partij van ongeveer 1.300 ton chemische wapens is door het Syrische regime overgedragen aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Die beslist nu tegen begin februari welke private afvalverwerkers het restafval van het gifgas mag gaan verwerken. De OPCW kreeg in totaal 14 voorstellen binnen. 

'We stellen voor om dat restafval te verwerken in onze draaitrommeloven in Antwerpen,' aldus Jos Artois, woordvoerder van Indaver. 'Als we het contract binnenhalen, is alles vergunningtechnisch geregeld.' Verder wil Artois niet ingaan op de details rond de waarde van het contract of het precieze proces dat het restafval zal doorlopen.

'We hebben een globaal plan opgesteld waarin de verwerking van het restafval goed verdeeld is tussen ons, de Britse en Duitse partners,' vervolgt Artois. 'In dat globaal voorstel zit ook een voorstel over de logistiek, wie vanaf wanneer bij de vervoer verantwoordelijk wordt over het afval, bijvoorbeeld.'

 

Een draaitrommeloven verwerkt industrieel en gevaarlijk afval dat niet voor recyclage in aanmerking komt. De oven verwerkt stoffen aan een temperatuur van ongeveer 1.000 à 1.200 graden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud