Advertentie

Beursexit wenkt voor Rosier

Een opslagplaats van Rosier in Moustier. ©Jan de Meuleneir

De kans is groot dat meststoffenproducent Rosier van het koersenbord in Brussel verdwijnt. De Oostenrijkse chemiegroep Borealis voert exclusieve gesprekken met het Franse Total over de overname van het controlebelang van Total van 56,9 procent in Rosier. Als dat lukt, volgt een bod op de resterende aandelen.

Borealis meldde woensdagavond een bindend bod te hebben uitgebracht op het belang van Total in Rosier. De Oostenrijkse chemiegroep, die al een grote meststoffenproducent is, aast overigens ook op het Franse meststoffenbedrijf GPN, eveneens een onderdeel van Total.

De Fransen zien zo'n dubbele deal wel zitten. 'Die activiteit hoort niet tot de kern van onze groep en gezien het bod van Borealis, een solide groep met een echte ontwikkelingsstrategie, denken we dat zo'n operatie iedereen ten goede komt', zegt Patrick Pouyanné, die bij Total de afdeling raffinage en chemie leidt.

Hoeveel Borealis op tafel legt voor het geheel is niet duidelijk, maar de Oostenrijkers bieden 200 euro per aandeel Rosier dat in handen is van Total. Dat is minder dan de 215 euro waartegen de Waalse onderneming woensdag noteerde in Brussel. Tegen 200 euro is het belang van Total 29 miljoen euro waard.   

Volgens Borealis gaat de transactie rond Rosier wel slechts door als het ook GPN kan inlijven. En de mededingingsautoriteiten moeten nog hun zegen geven.

Minderheidsbelangen

Borealis, dat gecontroleerd wordt door een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi, voegt eraan toe dat als het de participatie van Total kan kopen, er een verplicht openbaar overnamebod volgt op de resterende aandelen van Rosier. 

Daarvoor geldt dan echter een prijs van 211,38 euro per stuk, het gemiddelde van de laatste 30 dagen voor de aankondiging van woensdag. Dat betekent een extra investering van nog eens ruim 23 miljoen euro. Alles bij elkaar dus een transactie van goed 52 miljoen. Midden 2008 piekte de koers van Rosier op bijna 600 euro.

Wie de minderheidsaandeelhouders van Rosier zijn, is niet bekend. Maar buiten Total heeft geen enkele andere partij meer dan 2 procent van de onderneming in handen, leert de website van Rosier.  

Katoen

Rosier, dat bestaat sinds 1880, produceert minerale meststoffen voor de teelt van fruit, groenten, katoen en maïs. Het bedrijf heeft productievestigingen in het Waalse Moustier en in Sas-van-Gent in Nederland. De producten worden verdeeld in meer dan 80 landen. De onderneming heeft 250 mensen in dienst en is goed voor een omzet van 265 miljoen euro (2011).

Borealis heeft in ons land al drie productievestigingen: Beringen en twee in de Antwerpse haven, in Kallo en Zwijndrecht. Bovendien is er in Mechelen een dienstencentrum. Alles bij elkaar gaat het om 900 werknemers, aldus de website van Borealis. 

Euronext Brussel zag de voorbije maanden al tal van bedrijven vertrekken, bijvoorbeeld Devgen en Duvel. Woensdag nog startte het bod van Canon op IRIS. Mogelijk komt er vers bloed met Bpost.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud