Bonden sturen kat naar Lanxess

©Patrick De Roo_Imagedesk

Lanxess heeft de bijzondere ondernemingsraad verschoven naar vrijdagmorgen. De werknemersafgevaardigen stuurden donderdag immers hun kat. Dat zouden ze ook vandaag doen, maar de directie is dan van plan de intenties voor de chemiegroep sowieso bekend te maken.

Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht zit het er al bijna een maand bovenarms op tussen arbeiders en directie. De arbeiders legden op 6 maart het werk neer, uit onvrede met een voorstel tot vernieuwing van de huidige cao. De directie is van haar kant van mening dat het voorstel 'het beste is in de sector' en verwijt de vakbonden dat het 'voor hen nooit genoeg is'.

Dat conflict ging de voorbije weken van kwaad naar erger. Zo schrapte de directie in reactie op de staking een aantal paragrafen uit de lopende cao, naar eigen zeggen om de concurrentiekracht van de fabriek te bewaken. De directie hoopte daarmee ook 'ruimte te creëren om met nieuwe inzichten en ideeën tot een nieuwe cao te komen'. Maar de bonden vonden die actie dan weer olie op het vuur.

Even later daagde de directie dan weer zes vakbondsafgevaardigden voor de rechtbank voor het 'belemmeren van de toegang tot het terrein van de fabriek'. Maar de rechtbank wees de eis begin deze week af, omdat het geschil door een sociaal bemiddelaar moet worden beslecht.

Wet-Renault

De staking loopt dus verder, en is ondertussen de vijfde week ingegaan. Maar woensdag kwam de directie nog maar eens met een verrassing. Ze riep voor donderdagmiddag een bijzondere ondernemingsraad samen. De agenda daarvan was geheim, maar het bedrijf gaf wel prijs dat het over een herstructurering ging, en dat ze niets prijs mochten geven wegens de wet-Renault. 

Het ziet er daarmee niet goed uit voor de werknemers van de fabriek in Zwijndrecht. De wet-Renault regelt immers het collectief ontslag. Voor een bedrijf met meer dan 300 werknemers - bij Lanxess Rubber werken er 425 - is er volgens de wet pas sprake van een collectief ontslag als het gaat over meer dan 30 werknemers. Woordvoerder Philippe Van Wassenhove zei donderdagmiddag evenwel nog dat de opstart van de wet-Renault 'niet automatisch een collectief ontslag betekent', maar onthield zich verder van commentaar.

Poging

Wat de plannen ook zijn, ze zullen moeten wachten tot vrijdagmorgen. Op de bijzondere ondernemingsraad kwamen geen afgevaardigden van werknemerskant opdagen, omdat 'de directie toch niet echt wil praten'. Volgens Lanxess zelf was de ondernemingsraad daarmee wel geldig, en had de directie haar plannen bekend kunnen maken via de pers. Maar het bedrijf wil nog een poging doen om eerst de werknemers in te lichten. Daarom vindt er vanmorgen om 10 uur een nieuwe poging plaats. De bonden zijn naar eigen zeggen evenmin van plan om te gaan.

Woordvoerder Philippe Van Wassenhove zei voor de poorten van de fabriek nog dat de staking Lanxess 'tientallen miljoenen euro's schade berokkent', en dat de werknemers 'spelen met de toekomst van de fabriek'. 

Toen Lanxess twee weken geleden de jaarresultaten voor 2013 bekendmaakte, waarschuwde de Duitse chemiegroep overigens dat de winst in het eerste kwartaal zou gedrukt worden door de staking in Zwijndrecht. Een duidelijk signaal dat het toen al welletjes was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud