Chemieconcern BASF snijdt in kosten

Martin Brudermüller, de CEO van chemiereus BASF, presenteert zijn plannen. ©AFP

Een half jaar na zijn aantreden maakt BASF-topman Martin Brudermüller zijn plannen voor het Duitse chemieconcern bekend. De activiteiten in China uitbouwen, efficiëntere productievestigingen en kostenbesparingen zijn daar de kernonderdelen van.

Het dinsdag aangekondigde programma moet ervoor zorgen dat de brutobedrijfswinst (ebitda) jaarlijks met 3 tot 5 procent stijgt, zegt Brudermüller. Een doelstelling die door beleggers als weinig ambitieus werd onthaald, want de voorbije jaren steeg dat winstcijfer gemiddeld met 8 procent. Ze stuurden het aandeel in Frankfurt  dinsdagvoormiddag ruim 2 procent lager.

De besparingen komen er in alle geledingen van het concern. Met investeringen in onder meer digitalisering en automatisering kunnen vestigingen efficiënter worden gemaakt, gelooft Brudermüller. Hij sluit overnames en/of de verkoop van onderdelen niet uit. Dankzij de ingrepen moet er tegen 2021 elk jaar 2 miljard euro bespaard worden op ebitda-niveau.

China

Daarnaast wil BASF de activiteiten in China uitbreiden. Het land heeft volgens het concern nu al een aandeel van 40 procent in de globale chemiemarkt. 'Tegen 2030 wordt dat 50 procent en aan die groei willen wij deelnemen', klinkt het.

Brudermüller pakt ook de structuur van het concern aan. Het zal vanaf begin volgend jaar bestaan uit zes onderdelen: chemicaliën, materialen, industriële oplossingen, oppervlaktetechnologieën, voeding & verzorging, en landbouwoplossingen.

BASF, met een fabriek in Antwerpen, stelt volgens zijn website meer dan 3.500 mensen tewerk in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud