Chemiegroep Ineos oogst protest met boskap in Antwerpse haven

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Een dertigtal milieu-organisaties gaat een bezwaarschrift indienen tegen de plannen van chemieconcern Ineos om 55 hectare bos te kappen in de Antwerpse haven.

Het bos moet plaats maken voor de bouw van twee plasticfabrieken, een zogenaamde ethaankraker en een installatie om propaangas in propyleen om te zetten. Dat project heeft echter nog niet alle vergunningen op zak. De milieu-organisaties en omwonenden willen niet dat het bedrijf in afwachting al bomen gaat kappen.

Volgens het magazine MO hebben al drieduizend mensen een bezwaarschrift ondertekend.

De milieu-activisten verwijten Ineos een ‘salami-tactiek’, waarbij de aanvraag voor de omgevingsvergunning in verschillende delen wordt opgeknipt. Op die manier wordt de totale milieu-impact van de plannen niet goed onderzocht, klinkt het. Door intussen al bomen te vellen probeert Ineos de tegenstanders voor voldongen feiten te stellen, vinden ze.

Ineos hoopt de twee nieuwe installaties tegen 2024 in gebruik te nemen. Het gaat om een investering van 3 miljard euro. Milieugroeperingen uitten eerder al bezwaren tegen de plannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud