Advertentie

Chemiesector bereikt voorakkoord over coronapremie en hogere lonen

©Peter Hilz

De vakbonden en werkgevers in de chemiesector hebben een voorakkoord bereikt over de lonen en een coronapremie voor de circa 130.000 werknemers in de sector.

Dat bevestigen de christelijke vakbond ACVBIE en de werkgeversfederatie Essenscia.
De vakbonden gaan het akkoord nu voorleggen aan de achterban. 'Het komt aan hen toe te beslissen of we het aanvaarden', zegt Koen De Kinder, federaal secretaris van ACVBIE.

De staking die de bonden komende vrijdag in de chemiebedrijven wilden organiseren, wordt opgeschort. Vorige week waren er enkele acties bij onder meer Agfa-Gevaert en BASF.

In het voorakkoord zit een opslag van 0,4 procent vanaf 1 januari 2022, met een minimum van 10 cent per uur. De minimumlonen worden twee keer verhoogd met 10 cent per uur.  Daarnaast komt er een coronapremie van 200 euro. 

200
In het voorakkoord zit onder meer een loonsopslag van 0,4 procent vanaf 1 januari 2022 en een coronapremie van 200 euro.

Essenscia verzette zich tijdens de onderhandelingen lang tegen zo'n premie omdat sommige bedrijven weliswaar goed boerden tijdens de coronapandemie, maar andere het moeilijk hadden. 'Het lijkt ons beter dat op het niveau van de onderneming zelf te regelen. Zij moeten beslissen of er een coronapremie komt en hoe hoog die kan zijn', klonk het vorige week nog.

Er is nu ook afgesproken het opleidingsbeleid in de sector te versterken, zegt Koen Laenens van werkgeversorganisatie Essenscia. 'Het gaat over een structurele financiering van het sectoraal vormingsfonds, zodat de opleidingsinspanningen gewaarborgd blijven. We zijn een sector in transitie met veel uitdagingen, die nieuwe vaardigheden vergen. We willen daarbij niemand achterlaten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud