Christeyns opent fabriek in Brazilië

Ceo Alain Bostoen van Christeyns (r) naast algemeen directeur Jef Wittouck in de fabriek in Gent ©Lieven Van Assche

Het Gentse chemiebedrijf Christeyns heeft een fabriek geopend in Brazilië. Die gaat wasproducten maken voor industriële wasserijen. Brazilië is de zoveelste stap in de ononderbroken groei van het familiebedrijf.

'We hadden al een vertegenwoordigingskantoor in Brazilië sinds 2011', zegt topman en eigenaar Alain Bostoen van Christeyns. 'Met de bouw van een eigen productievestiging kunnen we betere service bieden en sneller op de bal spelen.'

De nieuwe fabriek is 2.300 vierkante meter groot, geeft voorlopig werk aan 20 mensen, en ligt op een honderdtal kilometer van Sao Paulo, de economische hoofdstad van het land, in het provinciestadje Cosmopolis en vergt een investering van 3 miljoen euro.

Ze zal detergenten, wasverzachters en desinfecterende middelen produceren voor wasserijen die linnen van hotels en ziekenhuizen en werkkledij van bedrijven wassen. 

Brazilië is enorme markt

Christeyns heeft in de immense regio rond Sao Paulo en Rio de Janeiro naar eigen zeggen al een marktaandeel van 15 procent voor de levering van producten voor textielreiniging. Bostoen: 'Met zijn meer dan 200 miljoen inwoners is Brazilië een enorme markt en we zien dat reiniging van textiel steeds meer wordt geoutsourcet. We volgen ook enkele Europese klanten naar daar'.

Christeyns ziet in Brazilië ook een grote markt voor wasproducten voor de voedingsindustrie: bakkerijen, brouwerijen, slachterijen, een markt die volgens het bedrijf nog relatief onontgonnen is. Bostoen: 'We leveren net zoals in andere landen ook de processen om zo veel mogelijk water en energie te besparen.  

Ononderbroken groei

De nieuwe investering is de zoveelste stap in de groei van het Gentse familiebedrijf. 'De afgelopen 20 jaar groeien we jaarlijks met 16 procent', zegt Alain Bostoen fier. 'Twee derde organisch en een derde via overnames.'

In 2013 nam Christeyns het Gentse Govi over dat gespecialiseerd is in proceschemicaliën. Govi produceert emulsies en oleochemische producten door de verwerking van natuurlijke oliën en vetten voor de rubber- en papierindustrie. Twee jaar geleden nam het via Govi Emulco Maleisië over in de buurt van Kualu Lumpur.

De groep Christeyns-Govi is vooral in Europa actief en telt nu 14 fabrieken, goed voor een omzet van 300 miljoen euro en 850 werknemers. De ebitda-marge, een brede graadmeter voor de winstgevendheid, schommelt rond 15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud