Compenseert recyclagetak de zwakke automarkt bij Umicore?

Umicore presenteert morgen voorbeurs een update van het derde kwartaal. Zoals gewoonlijk communiceert het materiaaltechnologiebedrijf alleen omzetcijfers. Analisten verwachten dat de zwakke automarkt zal wegen op de resultaten, maar dat de recyclagetak die daling zal compenseren.

Toen Umicore in juli de halfjaarresultaten presenteerde, gaf CEO Marc Grynberg aan dat de winst voor het volledige jaar lager zou uitvallen dan hij eerst had verwacht. Grynberg mikte toen nog op een bedrijfswinst aan de ondergrens van de 370 à 410 miljoen euro die hij in het voorjaar naar voren had geschoven.

Analisten zijn van mening dat Umicore die verlaagde doelstelling nog wel kan halen.

Enerzijds is de Europese automarkt in de loop van het jaar verder verzwakt. In september nog waren er 11 procent minder registraties van nieuwe wagens, zo stippen de analisten van KBC Securities aan. Dat zal zijn effect hebben op de katalysatorendivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet van de materialengroep. Beurshuis Credit Suisse meent dat er een volumedaling van 8 procent zal zijn in de divisie.

ING is optimistischer voor de katalysatorentak. 'De autoverkopen in de Verenigde Staten waren bijzonder sterk (+14%). Bovendien zal de verkoop van katalysatoren comfortabel boven de autoproductie stijgen, dankzij de wereldwijde strengere emissienormen', zegt analist Filip De Pauw. De Pauw is van mening dat de omzet met 9 procent zal stijgen.

Anderzijds is er de recyclagetak, de bovengrondse mijn van Umicore en winstmotor van de groep. Die moet een eventuele daling bij de katalysatorendivisie meer dan compenseren. Want door de geldcreatie van ECB-voorzitter Mario Draghi en Fed-voorzitter Ben Bernanke zitten de metaalprijzen sinds de presentatie van de halfjaarresultaten in de lift. 

De divisie Energy Materials tenslotte zou een positieve impact moeten zien van een verdere uitbouw van de kathodeproductie.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud