Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

©BELGA

Het Duitse chemiebedrijf Covestro bouwt in de Antwerpse haven een nieuwe fabriek voor de productie van aniline, een bouwsteen voor isolatiematerialen.

De opstart van de fabriek is voorzien voor 2022. Hoeveel extra jobs de investering oplevert, is nog onduidelijk. Voor de Antwerpse chemiecluster is het de derde grote aankondiging in enkele weken tijd. Deze maand kondigde Borealis nog aan 1 miljard euro uit te trekken voor de bouw van een nieuwe propyleenfabriek. Nippon Shokubai opende diezelfde dag een nieuwe productielijn voor superabsorberende polymeren (luiervulling). 

Covestro investeert nu in een uitbreiding van de anilineproductie. Dat is een bouwsteen voor MDI, dat op zijn beurt een basisgrondstof is polyurethaanschuim. Dat schuim vindt bijvoorbeeld zijn weg naar isolatiematerialen voor gebouwen en voor koelkasten. MDI stond vorig jaar nog in de schijnwerpers doordat een tekort aan het goedje voor enorme prijspieken en vertraging op vele bouwwerven zorgde. Ook Recticel, dat polyurethaan verwerkt in isolatie en matrassen, zag zijn winstmarge daardoor inzakken. 

Cruciale rol

Covestro staat te boek als de uitvinder van polyurethaan en is al 80 jaar nummer één in die markt. 'Antwerpen speelt een cruciale rol in het productienetwerk van Covestro', klinkt het in een persbericht.  Tegelijkertijd breidt Covestro ook zijn MDI-fabriek in Spanje uit, terwijl ook in de VS en China expansieplannen op tafel liggen. Die investeringen zijn nodig om de marktgroei bij te benen. 'De MDI-markt zal op lange termijn met 5 procent per jaar groeien', klinkt het.  

Covestro ontstond in 2015 toen Bayer zijn chemiedivisie afsplitste. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 10 miljard euro en telt in België een duizendtal werknemers. 

WK voetbal

In Antwerpen produceert Covestro ook polycarbonaatkorrels. Dat is een kunststof die bestand is tegen hoge temperaturen en toepassingen heeft in auto’s (panoramische daken, koplamper), smartphones (venster voor zaklampfunctie),  en dialysefilters. In Tielt maakt het bedrijf polycarbonaatplaten voor traktorramen, carports en cockpits vliegtuigen. 

Covestro ontwikkelde tevens met Adidas de voetbal voor het voorbije WK voetbal in Rusland. Het laagje polyurethaan zorgt onder andere voor de nodige elasticiteit waardoor de bal bij een trap snel terug zijn perfect ronde vorm aanneemt. 

VAN GARNALENVOEDING TOT LUIERVULLING

Een overzicht van de recente investeringen in de Belgische chemiesector.

- Het Japanse Nippon Shokubai huldigde deze week twee nieuwe fabrieken in voor de productie van superabsorberende polymeren (luiervulling) en de basisgrondstof acrylzuur. De investering van 350 miljoen euro levert 70 jobs op.

Evonik trok ruim 50 miljoen euro uit voor de productie van silica, dat gebruikt wordt in verven, siliconen en isolatie. Twee jaar geleden nam het de eerste installatie ter wereld voor de productie van een voedersupplement voor garnalen en andere schaaldieren in gebruik. De voorbije tien jaar investeerde het 500 miljoen euro, onder andere in een fabriek voor butadieen (voor autobanden) en methionine (kippenvoer).

Vynova - waarachter twee Duitse ondernemers schuilen - draaide de geldkraan de voorbije jaren volledig open voor de modernisering en de expansie van een voormalige chemiefabriek van Tessenderlo Group. 150 miljoen euro ging onder andere naar een nieuwe installatie voor kaliumhydroxide, die een derde minder energie vergt.

Inovyn (ex-Solvay) kondigde eerder deze maand aan 100 miljoen euro te investeren in de voormalige Solvay-site in Jemeppe-sur-Sambre. Inovyn wil de productie van pvc opdrijven om de stijgende vraag uit de bouw en de verpakkingsindustrie te volgen.

- Het Amerikaanse FRX Polymers begon in 2015 met een eerste installatie voor de aanmaak van milieuvriendelijke vlamvertragers, voor onder meer consumentenelektronica (computers, smartphones), vliegtuigen, hotels en cruiseschepen. Denk daarbij aan zetels, tapijten en gordijnen. Het bedrijf is gevestigd op de site van Covestro in Antwerpen.

Total en ExxonMobil investeerden respectievelijk 1,1 miljard euro en 1 miljard in de modernisering van hun raffinagecomplex in Antwerpen, een belangrijke schakel aan het begin van de waardeketen van de chemie.

- Het Japanse Kaneka breidde voor 34 miljoen euro de productie van MS Polymer uit, een basismateriaal voor elastische lijm- en voegkitten. Soudal is een van de afnemers.Kaneka in Westerlo was in de jaren zeventig de eerste Europese vestiging van een Japans chemiebedrijf.

IN DE PIJPLIJN

Antwerpen is samen met Rotterdam in de running voor een investering van 2,7 miljard euro door het Britse Ineos. Dat kan 500 jobs opleveren. Ineos is net als Borealis van plan een nieuwe PDH-installatie te bouwen, alsook een kraker om ethaan om te zetten in ethyleen. Ineos pompte 150 miljoen euro in extra productie- en opslagcapaciteit voor ethyleenoxide.

BASF en het Nederlandse Avantium werken aan een fabriek voor PEF, een kunststof uit plantaardige materialen. Ze willen er de aanval mee inzetten op petflesjes, aluminium blikjes en folies. De investering van zowat 300 miljoen euro in Antwerpen heeft vertraging opgelopen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect