Covid-19 leidt tot zeldzaam Kodak-moment op Wall Street

Het Witte Huis gaf het zieltogende Kodak deze week een nieuwe bestaansreden. ©AFP

De zieltogende fotopionier Kodak vindt zichzelf op aansturen van het Witte Huis opnieuw uit als farmaproducent. Het aandeel verdrievoudigde dinsdag en gaat woensdag verder op zijn elan.

Voor beleggers met een beetje kilometers op de teller was het dinsdag even met de ogen knipperen. Eastman Kodak verdrievoudigde op Wall Street ruim, van 2,62 naar 7,94 dollar.

Straf voor een aandeel dat Wall Street al meerdere keren afgeschreven heeft. Begin dit decennium verloren de aandeelhouders alles bij een bankroet van de fotopionier die zo iconisch was dat oudere Amerikanen (én Belgen) een fototoestel een 'kodak' noemen. In 2014 volgde een doorstart en herintrede op Wall Street. Zonder succes: in zes jaar verloor het aandeel meer dan 90 procent van zijn waarde.

Tot dinsdag dus. En een persbericht van het Witte Huis. De Amerikaanse regering gunt Eastman Kodak een lening van 765 miljoen dollar om in de fabrieken in upstate New York - de bakermat van de Kodak-filmrolletjes - en Minnesota 'Kodak Pharmaceuticals' af te trappen. Met andere woorden: de vroegere producent van filmrolletjes moet zich heruitvinden als 'all-American' producent van essentiële ingrediënten van Covid-19-geneesmiddelen.

De hamvraag is nu of de zoveelste doorstart meer zal blijken dan een kortstondig 'Kodak-moment'.

Voorlopig lijkt Eastman Kodak nog steeds fotogeniek. Na de verdrievoudiging van de koers dinsdag zet het aandeel woensdag zijn wonderbaarlijke heropstanding voort. Het aandeel opende op 8,06 dollar en noteerde om 16.40 uur Belgische tijd bijna 6 keer hoger op 47,25 dollar. Intussen is de winst wat bekoeld, maar het aandeel is nog altijd 3,5 keer meer waard dan dinsdagavond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud