Advertentie
Advertentie

Deceuninck duikt in het rood in eerste halfjaar

Deceuninck leed in de eerste jaarhelft een licht verlies. ©Lieven Van Assche

Door de aanhoudende problemen in Turkije heeft de producent van pvc-bouwprofielen in de eerste zes maanden ruim 8 procent minder omzet gedraaid. Netto is er een klein verlies.

Zoals verwacht speelde de moeilijke toestand in Turkije de West-Vlaamse fabrikant van pvc-ramen in het eerste halfjaar serieus parten. Deceuninck  zag zijn omzet met 8,5 procent dalen tot 312,5 miljoen euro. Dat is een tikkeltje lager dan analisten hadden verwacht.

-8%
Ebitda
De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 8,3 procent lager uit op 25,9 miljoen euro.

In Europa bleef de omzet stabiel. De zaken liepen goed in Spanje, het VK en Polen, maar in Frankrijk en België had Deceuninck te kampen met een zwakke vraag. In Noord-Amerika was er een lichte groei. Een solide vraag werd negatief beïnvloed door de strenge winter en het verlies van een klant.

In de regio 'Turkije en Emerging Markets' viel de omzet 28,1 procent terug en dat is hoofdzakelijk te wijten aan de economische achteruitgang in Turkije. Deceuninck moest er ook zijn prijzen verhogen om de hoge inflatie en de forse daling van de Turkse lira te compenseren.

Rood

De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 8,3 procent lager uit op 25,9 miljoen euro. Lagere volumes, een verlaging van de voorraadniveaus en hogere marketinguitgaven zijn de oorzaak. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door het hoger gebruik van gerecycleerde pvc.

Inclusief de impact van de boekhoudregel IFRS 16 (leasingverplichtingen die bij de schuld worden geteld) bedraagt de brutobedrijfswinst 30,2 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld 31,4 miljoen euro verwacht.

Het nettoresultaat kleurt lichtjes rood: Deceuninck boekt netto een verlies van 1,2 miljoen euro of 0,01 euro per aandeel, tegen nog 7,5 miljoen euro winst een jaar eerder. Analisten hadden toch nog een klein positief resultaat (2,5 miljoen euro) verwacht. Ook hier verwijst Deceuninck naar de toestand in Turkije.

Herstel

Topman Francis Van Eeckhout blijft niettemin overtuigd van het langetermijnpotentieel van het land, de voorbije jaren de belangrijkste winstmotor van de groep. Hij verwijst in het persbericht zowel naar de 'grote en dynamische lokale markt' als naar het 'potentieel als exporthub'. De timing van het herstel in Turkije blijft echter moeilijk te voorspellen.

Deceuninck laat nog weten op 9 juli een nieuwe kredietfaciliteit van 60 miljoen euro met vervaldag in 2024 te hebben afgesloten.

Op de algemene vergadering in april had Van Eeckhout zich nog voorzichtig positief uitgelaten over de evolutie van de Turkse markt, maar begin mei moest hij dit bijstellen.

Deceuninck laat nog weten op 9 juli een nieuwe kredietfaciliteit van 60 miljoen euro met vervaldag in 2024 te hebben afgesloten. Deze vervangt de in 2015 afgesloten kredietlijn van 50 miljoen euro die in 2020 vervalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud