Directie Agfa: 'Blij dat er weer gewerkt wordt'

De arbeiders van Agfa gaan morgen/dinsdag weer aan het werk. (foto: Belga) ©BELGA

Volgens het ontwerpakkoord tussen bonden en directie van Agfa-Gevaert krijgen de arbeiders van de fabriek in Mortsel vanaf volgend jaar het recht om vanaf hun 56ste met brugpensioen te gaan. Dat is een unieke situatie en in tegenspraak met het beleid dat de regering-Di Rupo wil voeren.

Na een lange nacht onderhandelen, onder toezicht van een sociaal bemiddelaar, zijn de bonden en de directie van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert het vanochtend vroeg eens geraakt over een nieuw cao-voorstel. De uittredingsvergoeding bij brugpensioen, de reden waarom de arbeiders 12 dagen gingen staken, wordt lichtjes verhoogd. 

Het ontwerpakkoord is heel technisch maar komt er in essentie op neer dat een werknemer die met 56 jaar op brugpensioen wil vanaf volgend jaar kan rekenen op een enveloppe van bijna 200.000 euro bruto, bovenop de werkloosheidsuitkering. Dat om de negen jaar tot zijn pensioen te overbruggen. Dat is duidelijk minder dan de 300.000 euro die zij in het verleden kregen maar wel beter dan de 120.000 euro waar de bonden en de directie vorige week overeenstemming over bereikten. Dat voorstel kon slechts rekenen op de steun van een derde van de werknemers, waardoor de staking gewoon aanhield.

Belangrijke kanttekening: deze verbetering geldt enkel voor arbeiders die al in 2013 met brugpensioen konden gaan. Voor de werknemers die dit jaar 56 jaar worden is er nauwelijks verbetering tegenover het vorige voorstel, erkennen de bonden. 

Referendum

De arbeiders van Agfa moeten via een brief van de federale overheidsdienst Werk stemmen over het nieuwe voorstel. Als minstens 33 procent van de 1.150 arbeiders 'voor' stemt, is het akkoord aangenomen.

De uitslag van het referendum zal pas volgende week vrijdag bekend zijn. Maar de bonden hebben ingestemd om de stakingsposten aan de ingang van de filmfabriek in Mortsel op te breken. Bedienden konden vandaag al aan de slag. Morgen zullen ook de arbeiders het werk hervatten. 

Zowel de christelijke als de socialistische vakbond staat niet te springen bij het nieuwe voorstel. 'Dit kan je nauwelijks een akkoord noemen. Dit is een historische achteruitgang voor het stelsel van het brugpensioen', reageert Yves Van Antwerpen van het ACV. 'Het zijn harde tijden. Ik ben emotioneel bij het zien dat er zo weinig respect is voor onze mensen.'

Ook zijn socialistische collega Bruno Verlaeckt ziet ontgoocheling bij de werknemers. 'Na 12 dagen staken hadden we meer verwacht. Maar we snappen ook de realiteit. Gisteren was de temperatuur bij Agfa 2 graden, vandaag misschien 3. Maar je kan niet zeggen dat het nu beter weer is.'

De bonden hadden overigens nog zelf een tegenvoorstel ingediend. 'De meerkost daarvan bedroeg jaarlijks 180.000 euro voor het bedrijf. Dat is de helft van de bonus die CEO Reinaudo bovenop z'n vast loon van 1,4 miljoen euro ontvangt. De onderhandelaars van de directie kregen echter geen mandaat om hierop in te gaan', zegt Verlaeckt.

Recht op brugpensioen

De bonden hebben wel een belangrijke slag thuisgehaald. Uniek, en in tegenstelling tot alle beleidspogingen van de regering-Di Rupo, hebben alle arbeiders van Agfa bekomen dat zij vanaf volgend jaar het recht hebben om vanaf 56 jaar met pensioen te gaan.

Dit komt in vrijwel geen enkel ander bedrijf voor. Vroeger was het bij Agfa wel een automatisme om op 56 jaar met prepensioen te gaan maar voortaan kan de directie zo'n vraag zelfs niet meer weigeren. De keerzijde van dat recht is dus wel dat het voor de arbeider minder voordelig is dan vroeger. En hoe langer iemand blijft werken, hoe hoger zijn uitkering.

‘Voor ons is het een belangrijk signaal dat langer werken beloond wordt’, aldus de directie van Agfa-Gevaert. Veel commentaar wilde de  bedrijfstop niet kwijt op het voorakkoord. ‘We doen geen uitspraak over de kwaliteit van het akkoord. We zijn blij dat er opnieuw kan worden gewerkt.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud