Domo Chemicals maakt reuzensprong dankzij deal met Solvay

De koning en koningin op bezoek in een Duitse vestiging van Domo Chemicals. ©BELGAIMAGE

Domo Chemicals, de chemiegroep van Jan De Clerck, verdubbelt nagenoeg in omvang door een belangrijk deel van de polyamidebusiness van Solvay over te nemen voor 300 miljoen.

Domo Chemicals, dat ooit deel uitmaakte van het Beaulieu-imperium van wijlen Roger De Clerck, legt 300 miljoen euro op tafel voor een belangrijke hap van de polyamidendivisie van de Belgische beursgenoteerde groep.

1,6 miljard
Omzet
Domo Chemicals verdubbelt net niet in omvang en rondt de kaap van 1,6 miljard euro omzet.

Twee jaar geleden kondigde Solvay  aan dat het die polyamidendivisie, vooral bekend voor de productie van nylondraden, voor 1,6 miljard euro ging verkopen aan het Duitse BASF . Maar die deal stootte op bezwaren van de concurrentiewaakhond van de Europese Commissie.

Om Europees groen licht te krijgen moesten Solvay en BASF ermee instemmen dat in Frankrijk, Polen en Spanje telkens twee vestigingen van Solvay werden verkocht. Tegelijk moest er voor de productie van adipinezuur in Frankrijk een joint venture komen tussen BASF en de koper van de afgestoten activa.

Kwantumsprong

Dankzij de deal met de De Clercks kunnen Solvay en BASF aan die voorwaarden voldoen. Beider bedrijven hopen dat de hele transactie nu tegen het einde van het jaar is afgerond.  Domo Chemicals neemt de 'Performance Polyamide'-activiteiten in Frankrijk over en neemt een belang in de nieuwe joint venture met BASF. De groep neemt ook sites over in Polen, Spanje, Duitsland en ItaliĆ«. Alles samen zijn die activiteiten goed voor 1.100 werknemers.

Imperium van chemie, vastgoed en private equity

Domo Chemicals behoort tot het imperium van Jan De Clerck, de oudste zoon van wijlen Roger De Clerck, de tapijtenbaron achter Beaulieu. Roger De Clerck splitste zijn tapijtengroep in 1996 en wees de grondstoffen- en tapijtengroep Domo toe aan zijn oudste zoon. De slabakkende tapijtendivisie ging in 2010 de deur uit net als de kunstgrasactiviteiten.

Domo Investment Group, met Zwijnaarde als uitvalsbasis, legde zich nadien toe op chemie (Domo Chemicals), vastgoedontwikkeling en het beheer van bedrijvenparken (onder de naam Alinso) en private equity via het investeringsvehikel Dovesco). 

Jan De Clerck heeft de operationele leiding over Domo Investment Group al een tijdje uit handen gegeven en overgelaten aan zijn drie zonen. Jan junior De Clerck, staat aan het hoofd van  de vastgoedpoot Alinso. Zijn twee broers, Gregory en Anthony, die in 1992 bekendraakte door zijn ontvoering, leiden Dovesco. Dat investeringvehikel heeft belangen in een tiental bedrijven waaronder het Oost-Vlaamse softwarebedrijf Lansweeper, en in Afix, een verhuurder en verkoper van steigers uit Aalter.

Verder zit Dovesco ook in het kapitaal van Vivaldis Interim en Belbal, producent van feestballonnen. Domo Chemicals, de belangrijkste poot binnen Domo Investment Group, wordt geleid door Alex Segers. Alleen dochter Nathalie heeft een carrière buiten familiale kring uitgebouwd. Ze is actief in de kunstwereld na opleidingen in Parijs en Londen. Vorig jaar was Domo Investment Group goed voor een omzet van 1,1 miljard euro en een stabiele bedrijfswinst van 98 miljoen euro.

De deal zou in het vierde kwartaal worden afgerond, weliswaar op voorwaarde dat de bevoegde toezichthouders er hun fiat voorgeven. 

Met de overname neemt Domo Chemicals een kwantumsprong. Het industriebedrijf verdubbelt net niet in omvang en rondt de kaap van 1,6 miljard euro omzet. 'Met het aanbod van Solvay en BASF kregen we een unieke kans om met Domo Chemicals verder te gaan op ons elan na twintig jaar van stevige groei,' reageert Domo-CEO Alex Segers. 'Dankzij deze deal kunnen we verder inzetten op extra service en nieuwe innovatie.' 

Nylon onder motorkap

Of de nieuwe zet ook concrete gevolgen zal hebben voor de strategie en de organisatie van Domo Chemicals, wil Segers nog niet kwijt. 'Zolang de overname niet definitief is goedgekeurd, wensen we daar nog niet te veel over te communiceren.'

De nieuwe overname moet van Domo Chemicals ook een van de Europese marktleiders  maken in de polyamide-industrie. Door in te zetten op polyamiden, een van de grondstoffen voor de productie van nylondraad, speelt Domo Chemicals volgens Segers in op de groeiende vraag naar duurzame producten. 

'Nylon kent bijzonder veel toepassingen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als additief om verpakkingen en folies sterker en duurzamer te maken. Ook fabrikanten van technisch textiel zijn er belangrijke afnemers van.'

Ook in de auto-industrie ziet Domo een groeimarkt, ondanks de huidige malaise in de branche. 'De markt staat nu inderdaad onder druk, maar door de vraag naar meer duurzaamheid worden er meer en meer nylon-producten in wagens verwerkt. De stalen onderdelen die je vroeger onder de motorkap zag worden meer en meer vervangen door lichtere en sterkere onderdelen in kunstof. In al dat zwarte plastic dat je in auto's ziet zit nylon verwerkt.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud