Domo is opnieuw miljardenbedrijf

Het chemiebedrijf Domo is de grootste entiteit in de Domo-groep. Die is ook actief in vastgoed (via Alinso) en durfkapitaal (via Dovesco). ©BELGA

De chemiegroep van Jan en Gregory De Clerck rondt voor het eerst sinds 2007 de kaap van 1 miljard euro omzet.

Domo Investment Group is de holding boven het chemiebedrijf Domo Chemicals (de belangrijkste tak), de vastgoedspeler Alinso en de investeringsmaatschappij Dovesco. De groep - ooit een onderdeel van het imperium van wijlen Roger De Clerck - schurkt al tien jaar tegen de grens van 1 miljard euro omzet aan. In 2015 bedroegen de inkomsten 948 miljoen euro, in 2016 zakten ze naar 846 miljoen. De jojo-bewegingen zijn te wijten aan het feit dat Domo gevoelig is voor de schommelende prijzen van olie en benzeen (een oliederivaat) en voor wisselkoersen.

Vorig jaar boekte Domo Investment Group meer dan 1 miljard omzet, blijkt uit de zopas neergelegde jaarrekening. De inkomsten, 1,002 miljard euro, kwamen nét daarboven uit. Dat is 156 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. De resultatengroei is enerzijds te danken aan het feit dat Domo Chemicals hogere grondstoffenprijzen kon doorrekenen. Anderzijds groeiden de activiteiten zélf in alle afdelingen, onder meer in de divisies plastiek en films die Domo de jongste jaren uitbouwde.

De divisie Engineered Plastics van Domo maakt kunststoffen die als grondstof gebruikt worden voor industriële toepassingen, onder meer in de vloerbekleding- en in de autosector. De divisie Films maakt heel dunne foliën die gebruikt worden in voedingsverpakkingen (om bijvoorbeeld vlees of mozarella vers te houden) of in de farma.

Ondanks een stijging van de kosten klom de bedrijfswinst fors hoger tot 102 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 57 miljoen. Dankzij een meerwaarde van 62 miljoen euro op 'de realisatie van financiële vaste activa' is de nettowinst bijna verdriedubbeld tot 111 miljoen euro.

Kunstgras

Die meerwaarde komt deels van de verkoop van aandelen in beursgenoteerde vennootschappen, maar voornamelijk van de verkoop van de kunstgraspoot Sport & Leisure Group (SLG). Domo bezat via zijn investeringspoot Dovesco 75 procent van de aandelen van SLG. Dat is in zijn branche de Belgische marktleider en een top 5-speler in onze buurlanden. Het bedrijf werd midden vorig jaar overgenomen door het Franse investeringsfonds Chequers Capital.

De kunstgrasdivisie was de laatste activiteit die rechtstreeks gerelateerd is aan de historische tapijtdivisie van de Domo-groep. Het tapijtbedrijf Domo was ooit de grootste tak van het Beaulieu-imperium, maar vervelde de jongste jaren tot een chemie- en investeringsgroep. Het tapijtbedrijf werd in 2010 verkocht aan Balta. De kunstgrasactiviteiten gingen vorig jaar de deur uit.

Dividend

Er wordt in de jaarrekening van Domo Investment Group over het boekjaar 2017 geen melding gemaakt van een dividend. Maar de groep keerde eind vorig jaar al in één klap 106 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders. Dat zijn Jan De Clerck (zoon van wijlen Roger De Clerck), zijn echtgenote Martine Van de Weghe en hun kinderen Gregory en Anthony - die aan het hoofd staan van Dovesco - Jan Jr (CEO van Alinso) en Nathalie, die actief is in de kunstwereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect