Donkere wolk boven Lanxess Rubber

©BELGA

Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht start straks een bijzondere ondernemingsraad. Daar belooft weinig goeds verteld te worden. Het bedrijf wil niets zeggen over de agenda , omdat die stilte 'wettelijk verplicht is in het kader van de wet-Renault'. Die wet regelt het collectief ontslag.

Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht zit het er al bijna een maand bovenarms op tussen arbeiders en directie. De arbeiders legden op 6 maart het werk neer, uit onvrede met een voorstel tot vernieuwing van de huidige cao. De directie is van haar kant van mening dat het voorstel 'het beste is in de sector' en verwijt de vakbonden dat het 'voor hen nooit genoeg is'.

Dat conflict ging de voorbije weken van kwaad naar erger. Zo schrapte de directie in reactie op de staking een aantal paragrafen uit de lopende cao, naar eigen zeggen om de concurrentiekracht van de fabriek te bewaken. De directie hoopte daarmee ook 'ruimte te creëren om met nieuwe inzichten en ideeën tot een nieuwe cao te komen'. Maar de bonden vonden die actie dan weer olie op het vuur.

Even later daagde de directie dan weer zes vakbondsafgevaardigden voor de rechtbank voor het 'belemmeren van de toegang tot het terrein van de fabriek'. Maar de rechtbank wees de eis begin deze week af, omdat het geschil door een sociale bemiddelaar moet worden beslecht.

De staking is daarmee ondertussen aan de vijfde week bezig. En in die vijfde week roept de directie nu een bijzondere ondernemingsraad samen, zo kregen de vakbonden woensdag te horen. 'Geen idee wat daar verteld zal worden', klonk het eerder vandaag in vakbondskringen. 'Het is te vroeg om te denken aan doemscenario's. We zullen morgen wel zien.'

Wet-Renault

Het ziet er echter naar uit dat een doemscenrio niet uit te sluiten valt. Want de agenda van de vergadering mag dan ook aan werkgeverskant niet los te peuteren zijn, Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove laat in zijn stilte wel ietwat in de kaarten van het bedrijf kijken. 'We mogen publiekelijk niets verklaren. We zijn immers door de wet-Renault gebonden aan absolute discretie.'

Hoewel de inhoud van de agenda met die uitspraak nog niet publiek is, valt er wel één en ander uit af te leiden. De wet-Renault regelt immers het collectief ontslag. Het ziet er dus niet naar uit dat er goed nieuws verteld zal worden donderdagmiddag. 'Ik kan daar verder geen commentaar opgeven', aldus Van Wassenhove. 'Ik kan enkel nog kwijt dat het morgen over een reorganisatie gaat. En dat die los staat van de lopende staking.'

Dat er sprake is van de wet-Renault, slaat niet meteen in als een bom bij de vakbonden. 'Wij weten nog steeds niets meer. We zullen morgen wel zien', klonk het bij een tweede telefoontje.

Lanxess heeft overigens sinds 1 april met Matthias Zachert een nieuwe CEO. Die liet al voor hij begon weten dat hij een 'grote schoonmaak' plant binnen de groep. Vraag is nu hoe kwetsbaar Zwijndrecht daar voor is. De vestiging heeft in de groep twee interne concurrenten, de gelijkaardige rubberfabrieken in Canada en Singapore. De directie van Lanxess rubber riep de werknemers eerder al op 'om de toekomst van de fabriek in Zwijndrecht niet te hypothekeren'.

In Zwijndrecht zijn momenteel 435 mensen aan de slag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud