'Doorbraak in biobrandstoffen'

DSM heeft naar eigen zeggen een doorbraak gerealiseerd in de wereld van biobrandstoffen van de tweede generatie. Het is nog een embryonale markt dus het zal nog even wachten zijn op omzet.

Biobrandstoffen van de tweede generatie worden geproduceerd op basis van afval van landbouwproducten zoals kaf en houtsnippers. Bij de eerstegeneratiebiobrandstoffen maakt men gebruik van bijvoorbeeld maïs en koolzaad, waardoor er minder oogst beschikbaar is als voedsel. Critici wijzen erop dat dat de prijzen voor die gewassen de voorbije jaren heeft opgedreven.

De productie van biobrandstof gebeurt in principe in twee fases. Eén, de afbraak van materialen zoals houtsnippers tot suikers. Daarvoor gebruikt men speciaal ontworpen enzymes en gisten. Twee, de omzetting van suikers tot ethanol.

Details van de 'doorbraak' van DSM zijn nog niet gekend. Wat wel duidelijk is, is dat het nog lang zal duren eer DSM er een aanzienlijke omzet uit haalt. 'Het duurde ook 30 jaar om 300 miljoen euro omzet te halen uit Dynema, het belangrijkste product van DSM', zegt een analist. (Dynema staat gekend als de sterkste polymeervezel ter wereld)

Concurrentie

DSM wil de concurrentie met de Deense sectorgenoten Novozymes en Danisco aangaan. Die twee beheersen de markt voor de enzymes die gebruikt worden voor de productie van eerstegeneratiebrandstoffen en zijn ook al volop aan het experimenteren met de nieuwe generatie.Genencor, onderdeel van Danisco, heeft al zo een enzyme op de markt.

DSM zal zich toeleggen op de ontwikkeling en verkoop van enzymes voor de tweede generatie en zal mogelijk via partners ook in de productie van de biobrandstoffen stappen.

De markt is nog maar amper ontwikkeld maar kenners van UBS schatten dat de markt voor tweedegeneratiebiobrandstoffen tegen 2022 zo'n 80 miljard dollar zal bedragen. Voor toeleveranciers van enzymes zal de markt een paar miljard dollar bedragen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud