Advertentie

Dovemansgesprek tussen Recticel en Greiner

Axel Kühner, de CEO van Greiner, is ervan overtuigd dat de Oostenrijkse groep de hand zal kunnen leggen op meer dan 50 procent van Recticel.

Recticel en zijn Oostenrijkse belager staan ondanks een eerste ontmoeting geen centimeter dichter bij elkaar. Integendeel, de twee kampen houden voet bij stuk en pokeren voort. De Belgische chemiegroep vindt het bod van Greiner veel te laag. De Oostenrijkse groep vindt van niet en zet door.

Een nieuwe week, een nieuwe aflevering in de overnamesaga rond Recticel. Maar de betrokken partijen staan niet dichter bij elkaar dan voor het weekend.

Op Pinkstermaandag stonden de toplui van Recticel en Greiner voor het eerst oog in oog. Wie hoopte op een toenadering kwam van een kale reis terug. De meeting in de kantoren van Allen & Overy, het advocatenkantoor dat Recticel adviseert in het dossier, duurde volgens onze informatie amper één uur. Minder dan de tijd dat Greiner-CEO Axel Kühner heen en terug onderweg was naar de vergadering.

Recticel kreeg er geen gedetailleerde uitleg over de waardering van het bod van Greiner (13,5 euro per aandeel) noch over het toekomstproject van de Oostenrijkers. Die beloofden volgens onze informatie dat ze 'voor de lange termijn' in Recticel zitten.

De essentie

  • Recticel zat maandag aan tafel met Greiner, die onaangekondigd zijn hoofdaandeelhouder is geworden en een overnamebod wil lanceren op het bedrijf uit Haren.
  • De Belgische chemiegroep vindt het bod veel te laag, maar Greiner wil zijn prijs niet verhogen. De stellingenoorlog is volop bezig.
  • Greiner zegt dat het voor de lange termijn in Recticel zit en ook bij een hoger bod van een 'witte ridder' zijn aandelen niet zal verkopen.

De Belgische chemiegroep was not impressed. Dinsdagmorgen liet ze in niet mis te verstane bewoordingen weten het bod van Greiner 'aanzienlijk te laag' te vinden. 'Het houdt geen rekening met de positie en de legitieme belangen van alle belanghebbenden', klink het. De Belgische chemiegroep zegt 'alle strategische alternatieven' te onderzoeken, 'inclusief haar standalonestrategie'.

Constructieve meeting

Ook Greiner was niet onder de indruk. CEO Axel Kühner vond de ontmoeting 'heel constructief', zei hij dinsdagmiddag in een kort gesprek met De Tijd. 'We gingen niet naar die vergadering om een deal te sluiten, maar om onze visie uiteen te zetten. Om uit te leggen waarom het volgens ons een goed idee is samen met Recticel een Europese leider te creëren en hoe we samen meer waarde kunnen creëren.'

Kühner blijft erbij: Greiner heeft niet de intentie zijn bod op Recticel te verhogen. Volgens hem is de geboden prijs (13,5 euro per aandeel) nog altijd interessant. 'De prospectus van het bod (de bundel met informatie voor beleggers, red.) zal duidelijk maken waarom we tot die waardering komen.'

De drempel van 50 procent niet halen? Dat is een onwaarschijnlijk scenario, maar in dat geval zullen we aan boord blijven als aandeelhouder.
Axel Kühner
CEO Greiner

Hij is ervan overtuigd dat Greiner de beoogde 50 procent plus één aandeel zal binnenhalen. 'Dat is het waarschijnlijkste scenario.' De Oostenrijkse groep heeft al een akkoord op zak om de 27 procent van Bois Sauvage in Recticel over te nemen. De blokkeringsminderheid die Greiner verworven heeft, maakt het 'vriendelijkere' kandidaat-overnemers een stuk minder makkelijk. Ook het standalonescenario oogt niet bijster realistisch zolang een rivaal elke belangrijke beslissing kan blokkeren.

Maar wat als Greiner die drempel van 50 procent niet haalt? Ontstaat dan geen patstelling? 'Dat is een onwaarschijnlijk scenario. Maar in dat geval zullen we aan boord blijven als aandeelhouder en als een partij die zich professioneel opstelt', zegt Kühner.

Tactisch spel of niet, de CEO stelt dat Greiner ook aan boord blijft bij een hoger bod van een eventuele 'witte ridder' op Recticel. 'We gaan niet voor een snelle verkoop van onze participatie, al is een meerwaarde mogelijk. We zullen ze niet inbrengen in dat bod', zegt hij.

Gifpil

Recticel hield dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daarna waren de aandeelhouders ook voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitgenodigd. Door de coronamaatregelen verliep alles digitaal. De pers kon de vergadering niet bijwonen.

Tactisch spel of niet, CEO Axel Kühner zegt dat Greiner aandeelhouder zal blijven van Recticel, zelfs bij een hoger bod van een 'witte ridder'.

Op de buitengewone vergadering sprong één agendapunt in het oog. Mag het bedrijf een nieuw toegestaan kapitaal creëren dat gelijk is aan 20 procent van het huidige geplaatste kapitaal? Die vraag werd volgens ingewijden met bijna 80 procent van de 33,5 miljoen neergelegde aandelen verworpen.

Hoofdaandeelhouder Bois Sauvage, die zijn aandelen (27%) aan Greiner wil verkopen, stemde zoals aangekondigd tegen. Tal van grote beleggers sloten zich bij dat standpunt aan. Een grote verrassing is dat niet. Traditioneel huiveren zulke investeerders van beschermingsconstructies zoals deze of he dubbel stemrecht.

De kleine lettertjes in de stellingenoorlog

Een partij die de drempel van 30 procent overschrijdt in een beursgenoteerd bedrijf moet verplicht een overnamebod lanceren op het betrokken bedrijf.

Greiner heeft al 27 procent van Recticel in handen. Als het na zijn bod pakweg 32 procent van de aandelen bezit, moet het bij latere aankopen geen verplicht bod lanceren. Het heeft dan immers al 30 procent in handen.

Heeft Greiner dan de handen vrij om aandelen bij te kopen zonder een nieuw bod te moeten doen? Ja, maar dat kan niet tegen elke prijs. Tot één jaar na de afsluiting van het bod mag het voor de aandelen die het inkoopt niet meer betalen dan de initiële biedprijs. Daarna wordt die beperking opgeheven.

'Recticel probeert zijn huid duur te verkopen, maar het is eigenlijk een doodstrijd', zegt een overnamespecialist. 'Greiner heeft al 27 procent in handen en kan zijn tijd nemen om zijn belang op te trekken tot pakweg 35, 40 of 45 procent als het via zijn bod de 30 procentgrens heeft overschreden. Het zal dan volledig incontournabel zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud