Dow Chemical sluit vestiging in Tessenderlo

Een fabriek van Dow Chemical in het Duitse Stade - Foto Christian Hager ©picture-alliance/ dpa

De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical sluit wereldwijd 20 fabrieken, waarvan één in België. Het gaat om de fabriek in Tessenderlo. Het bedrijf schrapt alles samen 2.400 banen.

Dow Chemical wil met de maatregel 500 miljoen dollar per jaar besparen. Het bedrijf verwijst voor de herstructurering naar de slabakkende economische conjunctuur.

De groep maakte intussen bekend dat in België de fabriek voor polyethyleen in Tessenderlo dichtgaat. Daardoor zullen een honderdtal mensen hun baan verliezen.

In Nederland wil Dow de SBH-fabriek (sodium borohydride) in Delfzijl sluiten. Daar gaan 43 banen verloren.

Dow Chemical laat ook nog weten dat door de eerder aangekondigde reorganisatie in de Benelux nog eens circa 60 banen zullen verloren gaan in andere vestigingen in de Benelux. Waar precies zal de komende maanden duidelijk worden.

Ook in de Verenigde Staten, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en in Japan worden er fabrieken gesloten. De groep gaat eveneens snoeien in geplande investeringen.

De herstructurering bij Dow zou tegen het einde van 2014 achter de rug moeten zijn. Dow Chemicals maakte de herstructurering bekend bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten. De nettowinst van het concern zakte naar 582 miljoen dollar, tegen 900 miljoen dollar vorig jaar. De winst lag hiermee wel boven de verwachting van analisten. De omzet zakte op zijn beurt van 15,1 miljard dollar tot 13,6 miljard. 

Het nieuws van Dow komt er amper een dag na de herstructurering bij concurrent DuPont. Ook die Amerikaanse chemiegroep snoeit in de kosten omwille van de afnemende vraag naar chemieproducten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud