Advertentie

Duits Merck telt 13 miljard neer voor Sigma-Aldrich

Een labomedewerker van Merck KGaA in het onderzoekscenter in Darmstadt ©Bloomberg

Het Duitse farma- en chemieconcern Merck KGaA doet de grootste overname uit zijn geschiedenis. Het legt 17 miljard dollar (13,1 miljard euro) op tafel om zijn Amerikaanse sectorgenoot Sigma-Aldrich in te lijven.

Merck KGaA   betaalt 140 dollar per aandeel Sigma-Aldrich in contanten. Dat is 37 procent meer dan de slotkoers van vrijdag. Volgens Merck zal de acquisitie van Sigma-Aldrich  onmiddellijk bijdragen tot de groepswinst. De deal wordt naar verwachting midden 2015 afgerond.

Met Sigma-Aldrich verwijdert Merck zich nog meer van de ontwikkeling van geneesmiddelen. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Serono, het Zwitserse biotechbedrijf dat de Duitsers in 2007 kochten, sinds 2003 geen enkel belangrijk medicijn meer op de markt heeft gebracht. Merck nam in 2006 al Millipore over, een Amerikaans bedrijf dat laboratoriumapparatuur en chemicaliƫn vervaardigt.

Met Sigma-Aldrich wordt die weg voortgezet. Ook dat bedrijf uit Saint Louis legt zich toe op chemische en biochemische producten en op kits voor wetenschappelijk onderzoek, diagnose of ontwikkeling van geneesmiddelen.

Sigma-Aldrich heeft 9.600 werknemers in 40 landen. In ons land is er een vestiging in Diegem.

Come back

Na deze tweede grote Amerikaanse acquisitie is Merck KGaA weer helemaal terug in de Verenigde Staten. 's Werelds oudste chemie- en farmabedrijf - de wortels reiken tot in 1668 - speelde in 1917 zijn Amerikaanse filialen kwijt: de Eerste Wereldoorlog was de aanleiding voor Washington om ze te onteigenen.

Het gevolg van die gedwongen split is een eeuwe naamsverwarring tussen Merck KGaA - in de States ook wel 'German Merck' genoemd - en Merck & Co. Overigens werkt Merck KGaA in de Noord-Amerika onder de naam EMD (van Emanuel Merck, Darmstadt), terwijl Merck & Co buiten Noord-Amerika te boek staat als MSD (Merck Sharp and Dohme).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud