Duitse boete duwt Recticel in het rood

©BELGA

De schuimrubberfabrikant Recticel is in de eerste zes maanden van het jaar voor 5 miljoen euro in het rood gegaan. Die verliescijfers zijn vooral te wijten aan de Duitse kartelboete die de groep moet betalen. Het zwakke economische klimaat zet de omzet opnieuw onder druk.

In mei, bij de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers, had Recticel nog kunnen aankondigen dat het weer een hogere omzet wist te boeken dankzij de aantrekkende economie in Europa. Maar uit de halfjaarcijfers die de groep uit Wetteren vrijdagochtend bekendmaakte, blijkt dat die positieve trend al gekeerd lijkt. 

Op de automobieldivisie na zagen alle afdelingen (soepelschuim, isolatie en slaapcomfort) hun omzet terugvallen in het tweedekwartaal. Daardoor bleef de halfjaaromzet uiteindelijk stabiel op 494 miljoen euro. Dat is minder dan de 508,5 miljoen euro waar de analisten van KBC Securities en Bank Degroof gemiddeld op hadden gerekend. 

Uit die stabiele omzet wist Recticel een bedrijfwinst voor afschrijvingen (ebitda) van 20,2 miljoen euro te puren, 40 procent meer dan in eerste jaarhelft van 2013. De bedrijfswinst zelf kwam dan weer uit op 5,9 miljoen euro, daar waar de analistenverwachting op 7,8 miljoen euro lag. 

Een van de voornaamste redenen voor dat lagere resultaat is het feit dat Recticel vorige week een schikking met de Duitse concurrentiewaakhond bereikte. Recticel betaalt een boete van meer dan 8 miljoen euro om een punt te zetten achter het onderzoek dat de toezichthouder voerde naar kartelafspraken tussen de Duitse dochter Recticel Schlafkomfort en andere lokale matrasfabrikanten en - handelaars. 

Die boete verklaart grotendeels ook waarom het onderste lijntje van de resultatenrekening rood kleurt. Recticel sluit de eerste jaarhelft immers af met een verlies van 5 miljoen euro.

Ondanks de mindere resultaten bljift Recticel vasthouden aan de prognoses die het eerder gaf voor 2014. De schuimrubber- en isolatiespecialist verwacht nog altijd een stijging van de omzet met 2 procent, terwijl de bedrijfskasstroom voor afschrijvingen dit jaar 10 procent hoger zou moeten uitkomen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud