Eckert & Ziegler ziet verkoop sterk aantrekken

RV

De radiotherapiespecialist Eckert & Ziegler Bebig (E&Z), het vroegere IBt Bebig, heeft de verkopen van zogenaamde HDR-apparatuur in het derde kwartaal fors zien aantrekken. Daarmee wordt een groot deel van de wat flauwe halfjaarprestatie goed gemaakt.

De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 7,86 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 1,07 miljoen euro en de nettowinst op 0,51 miljoen euro. Ter vergelijking: in het hele eerste halfjaar werd een winst van 'slechts' 0,34 miljoen euro geboekt.

Die forse verbetering komt bijna integraal op het conto van de verkopen van zogenaamde HDR (High Dose Rate) uitrusting, ook wel 'afterloaders' genoemd. Daarbij kende het bestralingstoestel MultiSource de hoogste verkopen sinds de productlancering in 2003. E&Z is de enige fabrikant die dergelijke toestellen ook levert met een Cobalt 60-bron, wat geldt als de laatste technologische vooruitgang in die technologie.

E&Z kan die verkoopsboost gebruiken. Het bedrijf zet zich schrap voor volumedalingen in LDR (Low Dose Rate) uitrusting. Die technologie wordt vooral gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker, maar tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieve behandelingen die dergelijke bestraling vervangen.

Bovendien wordt wereldwijd steeds meer gemorreld aan de terugbetalingsmechanismen voor bestralingsbehandelingen. Tot dusver blijft de impact daarvan op het aantal patiƫnten dat met de E&Z-implantaten wordt behandeld volgens het bedrijf echter 'marginaal'.

Het management verwacht dat de positieve evoluties uit het afgelopen kwartaal zich in de onmiddellijke toekomst zullen verder zetten. Cijfers worden daar evenwel niet op geplakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud