'Een heel grote uitvinding met heel grote mogelijkheden'

Dirk De Cuyper, gedelegeerd bestuurder van Resilux en Airopack, de nieuwe spuitbus. ©Emy Elleboog

'Niemand kan deze uitvinding nog tegenhouden', zei Alex De Cuyper, voorzitter van Resilux resoluut tijdens de aandeelhoudersvergadering. De Cuyper had het over Airopack, een nieuwe verpakking voor spuitbussen. Al blijkt dat tot zover nog niet uit de cijfers van Resilux, het bedrijf is ervan overtuigd dat het met de nieuwe spuitbus immens zal scoren.

De aandeelhoudersvergadering van Resilux  in Wetteren verliep zonder weinig animo, tot voorzitter Alex De Cuyper, de pater familias van het bedrijf, zich genoodzaakt voelde het woord te nemen.

'In de jaren vijftig groeide het besef dat eenmalig gebruik nodig was om hygiëne te garanderen. Ziekenhuizen schakelden over op spuiten in kunststof. Later volgde die trend ook in voeding en drank. Wij hebben hier op ingespeeld door pet-flessen te fabriceren. Nu is Airopack aan de beurt. Niemand kan deze uitvinding nog tegenhouden. Dit is een zeer grote uitvinding, met zeer grote mogelijkheden.'

Resilux kondigde in 2013 de komst aan van Airopack, een spuitbus in kunststof, in de plaats van aluminium en geschikt voor scheerschuim, voeding, smeermiddelen en medische toepassingen. Resilux kon toen meteen ook uitpakken met een contract voor vijf jaar met multinational Procter & Gamble.

Maar de resultaten blijven wat achterwege. De jointventure Airolux, waar Airopack wordt ontwikkeld, afficheert nog rode cijfers. Reden is dat de verkoop nog niet de verwachtingen haalt. Maar voorzitter De Cuyper gelooft dus rotsvast dat het beste nog moet komen.

De Cuyper weet waarover hij spreekt. Hij was diegene die Vlaanderen deed overschakelen van gebakken naar plastieken bloempotten. Dat bedrijf, Thovadec Plastics, verkocht hij eind de jaren tachtig om vervolgens met zijn twee zonen, Dirk en Peter, Resilux op te richten. De pet-flessen zijn nog steeds een succes, vooral voor water en softdrinks. Resilux produceerde in 2014 ruim 5 miljard flesjes, goed voor een omzet van 282 miljoen euro en een bruto bedrijfskasstroom (ebitda) van 33 miljoen euro.

'We gaan ervan uit dat we in 2015 een ebitda zullen boeken in lijn met die van 2014', verklaarde financieel directeur Peter Mommerency tijdens de aandeelhoudersvergadering. Maar of Airolux ook al dit jaar winstgevend zal zijn, is minder zeker. 'Dat is moeilijk in te schatten. We gaan in ieder geval uit van een verbetering, omdat we de verkoop zullen opkrikken', stelde Mommerecny enkel.

Eén enkele aandeelhouder liet zijn ontgoocheling blijken over Airopack. 'Waarom hebben de gedelegeerd bestuurders geen presentatie gegeven?', klonk het. 'Dat zou ons wat meer inzicht geven over wat er gaande is in dit bedrijf.'

Opvolging

Opmerkelijk is dat de familie De Cuyper liet blijken op zoek te zijn naar opvolging. 'Wij, de stichters, zijn tussen 50 en 60 jaar oud. We zijn versleten. Het wordt stilaan tijd nieuwe mensen aan te trekken', was de boodschap.

Het bedrijf kijkt niet alleen uit naar nieuwe managers, maar werft ook aan om zijn team in Wetteren te versterken. In 2014 steeg het aantal werknemers van 568 naar 585. Dirk De Cuyper: 'We versterken onze basis. Met jonge mensen. In R&D, in financiën, in productie, ... overal. Zodat we onze opvolgers een bedrijf met een versterkte basis kunnen overhandigen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud