Europa stemt in met monsterfusie in gassector

Linde en Praxair kondigden twee jaar terug aan te zullen fuseren. ©EPA

Het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair mogen van de Europese mededingingsautoriteit samensmelten tot een bedrijf. De miljardendeal heeft niet alleen gevolgen voor industriële ondernemingen.

Met een gecombineerde marktwaarde van 82 miljard dollar en een marktaandeel van 40 procent zal het fusiebedrijf ’s werelds grootste leverancier van industrieel gas worden. De fusie werd twee jaar geleden in gang gezet nadat de grote concurrent Air Liquide het Amerikaanse Airgas had ingelijfd. Daarmee verdrong die het Duitse Linde van de eerste plaats.

Om de deal erdoor te krijgen kondigde Linde eerder aan voor 3,3 miljard dollar aan activiteiten in Amerika weg te doen. Praxair zou op zijn beurt ruim 5 miljard dollar aan gasactiviteiten in Europa aan een Japanse sectorgenoot, Taiyo Nippon Sanso, verkopen.

De Europese Commissie gaat akkoord met dat voorstel. Praxair moet al zijn Europese gasactiviteiten verkopen aan de Japanse concurrent, en zijn aandeel in een Italiaanse joint venture verkopen.

Kous niet af

In België heeft Praxair vesti­gingen in Schoten, Westerlo en de haven van Antwerpen. ‘In heel Europa werken 2.500 mensen voor Praxair, van wie 250 in België. Als de fusie er komt, verwachten we geen grote veranderingen. Taiyo Nippon Sanso heeft namelijk nog geen Europese activiteiten en neemt alle activiteiten in zijn geheel over, inclusief klanten en werknemers’, zegt Johan Desmet, verantwoordelijke voor Praxair België en Nederland.

Met de toezegging van Europa is de kous nog niet af. Desmet: ‘Dit is een mijlpaal, maar zowel de fusie als de deal met de Japanners gaat pas door als andere toezichthouders zoals de Amerikaanse FTC de fusie ook goedkeuren.’

Ziekenhuizen

Die laatste eiste eerder deze maand dat meer onderdelen worden afgestoten, wat de fusie kan bemoeilijken. Hoewel de bedrijven geen grote naamsbekendheid genieten, worden hun producten dagelijks verwerkt en kennen ze tientallen toepassingen in uiteenlopende sectoren. Linde en Praxair leveren gassen aan onder meer de staal- en glas­industrie. Gassen zoals stikstof en koolstofdioxiden worden aangewend als bewaarmiddel voor voedsel. De bedrijven leveren ook zuurstof­flessen voor ziekenhuizen, net als het helium dat in sommige scanners wordt gebruikt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect