ExxonMobil schrapt 320 jobs in België

©AFP

Het Belgische hoofdkantoor van het Amerikaanse oliebedrijf in Machelen zou met 260 bedreigde jobs het zwaarst worden getroffen. In de drie Antwerpse fabrieken zouden telkens zo'n 20 banen op de tocht staan.

ExxonMobil zegt dat het directe ontslagen zo veel mogelijk wil vermijden en hoopt op pensioneringen en natuurlijke afvloeiingen, 'maar ontslagen zijn niet uitgesloten'.

Het bedrijf verwijst in een persbericht naar de economische crisis door de coronapandemie - die de petrochemische sector zwaar raakt. 'De impact van Covid-19 op de vraag naar producten maakt het werk dat aan de gang is om de efficiëntie van het bedrijf te verbeteren nog dringender', aldus de oliereus.

Mogelijkheden tot interne herplaatsing zullen beperkt zijn door de omvang van de voorgestelde herstructurering, zegt de directie. 'Op de productielocaties in de provincie Antwerpen - een raffinaderij en twee chemische fabrieken - en het Europese Technologie Center in Machelen, nabij Brussel, is de potentiële impact op het aantal posities minder dan op het hoofdkantoor.'

ExxonMobil telt drie vestigingen in het Antwerpse: in de haven, in Zwijndrecht en in Meerhout. In elk van die fabrieken zouden een twintigtal banen op het spel staan. Het hoofdkantoor in Machelen zou met 260 bedreigde jobs het zwaarst worden getroffen.

Het bedrijf telt in België ongeveer 2.400 werknemers. Het informatie- en consultatieproces met de ondernemingsraden is gestart. Het Amerikaanse bedrijf wil in Europa tegen eind volgend jaar 1.600 arbeidsplaatsen schrappen. ExxonMobil stelt in Europa iets meer dan 14.000 mensen te werk.

Eerste keer verlies

ExxonMobil is al decennia een winstmachine, maar in het eerste kwartaal van dit jaar maakte de oliegigant voor het eerst in 30 jaar een verlies van 610 miljoen dollar. In juli boekte de Amerikaanse supermajor opnieuw een kwartaalverlies van 1,1 miljard dollar.

Het was zeker 36 jaar geleden dat het bedrijf nog eens twee kwartalen op rij in de rode cijfers belandde. ExxonMobil schreef bijna 3 miljard dollar af op de waarde van zijn activa. Door de coronacrisis en de lagere vraag zijn de prijzen van olie en gas sterk gedaald.

In vergelijking met sectorgenoten BP en Shell viel die afboeking nog mee. Die twee concurrenten van ExxonMobil boekten de afgelopen kwartalen respectievelijk 17,5 en 22 miljard dollar af. Shell kondigde onlangs aan dat het de komende drie jaar 9.000 jobs wil schrappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud