Frans-Marokkaanse topvrouw moet werk Clamadieu bij Solvay afmaken

©Solvay

Ilham Kadri, de nieuwe topvrouw van Solvay, weet wat haar te doen staat. Geen grote overnames, zoals haar voorganger, maar bouwen op wat er is en meer omzet halen uit de bestaande knowhow.

Grote strategische zetten moet je van Ilham Kadri de komende twee à drie jaar niet verwachten. De krijtlijnen van wat haar te doen staat, hebben haar voorganger Jean-Pierre Clamadieu en de bestuursleden al uitgetekend. Ook de financiële doelstellingen zijn duidelijk: een jaarlijkse groei met 6 à 9 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda).

De organische groei staat centraal. ‘Verder bouwen op wat er is. En het groeipotentieel van Solvay opkrikken’, omschrijft Nicolas Boël, de voorzitter van Solvay, de opdracht van Kadri, die opgroeide in Casablanca (Marokko). Ze heeft volgens Boël ‘het ideale profiel’ om de nieuwe episode in de geschiedenis van Solvay vorm te geven. Als CEO zette Kadri sinds 2013 het Amerikaanse hygiëne- en schoonmaakbedrijf Diversey, een onderdeel van het concern Sealed Air, weer op de rails. Ze liet de operationele winst jaarlijks meer dan 15 procent aandikken. Uiteindelijk werd het bedrijf afgesplitst en voor ruim 3 miljard dollar verkocht.

Bij Solvay komt ze terecht in een bedrijf dat een enorme transformatie heeft doorgemaakt. Minder rendabele activiteiten gingen de deur uit en werden ingeruild voor miljardenovernames van het Franse Rhodia en het Amerikaanse Cytec. Solvay werd een grootmacht in speciaalchemie en schoot in een ruk door naar de wereldtop in composietmaterialen voor de luchtvaartindustrie. De grootste klanten zijn onder andere Airbus, Boeing en Apple, terwijl daar tien jaar geleden nog geen sprake van was.

Mijn opvolger zal nog veel werk hebben.
jean-pierre clamadieu
aftredend ceo solvay

‘Maar je zal me niet horen zeggen: ‘Hier is de sleutel van het huis, alles is perfect’’, zei Clamadieu eerder in een afscheidsinterview. ‘Mijn opvolger zal nog veel werk hebben.’ Dat bewijzen ook de cijfers en de prognoses van de analisten die voor dit jaar zelfs rekenen op een lichte winstdaling.

Kruisbestuiving

Solvay kon de groeibeloftes van Cytec nog niet waarmaken. Dat is deels te wijten aan de evolutie van de wisselkoersen en aan vliegtuigmodellen -waar Solvay materialen voor levert - die op het einde van de levenscyclus kwamen. ‘Het resultaat is dat de omzet in die divisie gedaald is terwijl een hoge eencijferige groei voorspeld was’, zegt Wim Hoste, een analist van KBC Securities. Nieuwe deals beginnen wel op snelheid te komen, maar de investeerders zitten te wachten op groei en synergie tussen de technologie van Cytec en die van Solvay. Die kruisbestuiving kan de deur openen voor de opmars van composietmaterialen in auto’s.

Ook de divisie ‘specialty polymers’ zal een groot deel van de aandacht van Kadri krijgen. Die ontwikkelt materialen voor onder andere smartphones, een markt waar de rek wat uit is. Maar met PVDF, dat de capaciteit van een batterij vergroot, denkt Solvay te kunnen meesurfen op de elektrificatie van het wagenpark. ‘Het bedrijf heeft de ambitie om de inkomsten uit batterijmaterialen in tien jaar tijd op te trekken van 50 naar 500 miljoen euro’, weet Hoste, die ruimte voor nog meer ziet. ‘Solvay dekt met zijn speciale polymeren een breed technologiepallet - denk aan corrosie-, warmte- of drukresistente materialen - en kan op maat van de klant werken.’

Het is zaak om de innovatie en de samenwerking tussen de verschillende teams goed te managen.
Degroof Petercam

‘Het is zaak om de innovatie en de samenwerking tussen de verschillende teams goed te managen’, klinkt het bij het beurshuis Degroof Petercam. ‘De helft van onze werknemers was er zes jaar geleden nog niet’, geeft Boël toe. Clamadieu stelde eerder plannen voor om de organisatie te stroomlijnen en wereldwijd 600 jobs te schrappen. De uitvoering daarvan komt nu bij Kadri terecht.

Kadri heeft haar handen de komende twee à drie jaar vermoedelijk meer dan vol. Daarna kan haar rol volgens analisten opschuiven richting overnames. Kadri begint in januari en zal de eerste twee maanden met Clamadieu meedraaien, die wat later dan gepland afscheid neemt.

Feministe uit Marokko

Met Ilham Kadri (49) haalt Solvay een wereldburger binnen met een ruime internationale ervaring. De roots van de Marokkaans-Franse vrouw liggen in Casablanca. Daar zette haar grootmoeder haar ertoe aan te studeren, als de ‘derde uitgang’ voor een vrouw in het leven. Een verwijzing naar een lokaal gezegde dat een vrouw slechts twee uitgangen heeft in het leven: naar het huis van haar man en het graf. Het tekende Kadri, die een voorvechtster werd van onder meer vrouwelijke geletterdheid en meer vrouwelijke managers. Haar inzet leverde haar meerdere prijzen op.

Studeren nam ze ter harte. Ze werd doctor in de chemie na studies in Canada en Frankrijk. Daarna volgde een carrière van intussen al 22 jaar bij een reeks werkgevers in de chemie. Ze startte haar loopbaan bij Shell in België en passeerde later opnieuw in ons land, om te werken voor UCB. Nu leidt ze het Amerikaanse miljardenbedrijf Diversey, de fabrikant van schoonmaakproducten die bekend is van de Sun-vaatwasmiddelen. Daardoor woont ze met haar man en kind voorlopig nog in North Carolina.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud