Advertentie
Advertentie

Frère koopt Belgisch

Albert Frère, geflankeerd door de gedelegeerd bestuurders van GBL: Gérard Lamarche en Ian Gallienne (foto: David Plas) ©David Plas

GBL drijft zijn belang in Umicore op tot 4 procent. De investering van Albert Frère is meteen een motie van vertrouwen in de Belgische materialengroep, die de jongste tijd onder vuur ligt op de beurs.

GBL, de spilholding van de Waalse financier Albert Frère, heeft 4 procent van Umicore in handen. Het gaat meteen om de eerste officiële bevestiging dat de holding in het kapitaal van Umicore zit. Twee jaar geleden schreef De Tijd al dat GBL in het kapitaal van de materialengroep gestapt was, maar tot nog toe bleef de groep onder de eerste meldingsdrempel van 3 procent.

Waaruit bestaat een GBL-aandeel?

  • Total (27,7%)
  • Lafarge (21,5%)
  • Imerys (16,2%)
  • SGS (15,4%)
  • Pernod-Ricard (13,3%)
  • Rest (5,9%)

Het belang van 4 procent - bij de huidige beurskoers goed voor 160 miljoen euro - is an sich niet zo groot. Maar het gaat wel in meerdere aspecten om een belangrijke instap. Ten eerste is het een belangrijk steuntje in de rug voor Umicore, dat de jongste tijd wegens onzekere winstvooruitzichten op de beurs onder vuur ligt.

Ten tweede koopt GBL ook nog eens 'Belgisch', na een lange lijst grote investeringen in Frankrijk en recent - met beveiligingsfirma SGS - Zwitserland. Het gaat wel in tegenstelling tot SGS of Franse sterbedrijven als Total, Pernod-Ricard of Lafarge niet om een strategische langetermijninvesteringen. Die maken het gros uit van de portefeuille: volgens berekeningen van KBC Securities is Total bijvoorbeeld goed voor 27,7 procent en SGS voor 15,4 procent (zie tabel).

Wél gaat het om een investering die GBL bestempelt als het 'kweekvijvertype': die 'dragen de mogelijkheid om ooit strategische activa te worden' maar zijn het nog niet.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud