'Geen sprake van Roundup-schikking Bayer'

©REUTERS

Het chemie- en farmabedrijf Bayer ontkent dat er een schikking in de maak is om zo een einde te maken aan duizenden Amerikaanse rechtszaken.

Het persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van drie bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken dat zo'n schikking in de maak was. Bayer zou een bedrag tussen 6 en 8 miljard dollar hebben voorgesteld om bestaande en toekomstige rechtszaken af te handelen. Advocaten van de gedupeerden zouden meer dan 10 miljard dollar.

In totaal lopen in de Verenigde Staten ruim 18.000 rechtszaken tegen Bayer. Die processen zijn aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door de onkruidbestrijder Roundup te gebruiken.

Bayer heeft geen voorstel gedaan om tot een schikking te komen in de rechtszaken, liet de speciaal aangestelde bemiddelaar in de zaak weten. Bayer had de bemiddelaar aangeduid om onderhandelingen tussen beide kampen in goede banen te leiden. Die onderhandelingen vinden op dit moment plaats. Volgens mediator Ken Feinberg is tijdens de gesprekken totaal nog niet gesproken over compensatie.

In augustus vorig jaar kreeg Dewayne Lee Johnson - een tuinman met terminale kanker - Bayer voor het eerst op de knieën. Een Amerikaanse rechter legde het bedrijf toen een boete van 289 miljoen dollar op. Uiteindelijk werd het bedrag wel verlaagd naar 78,5 miljoen dollar. Sinds de zaak Lee Johnson regent het klachten en hebben tal van kankerpatiënten een proces tegen Bayer opgestart.

Twistpunt

Een belangrijk twistpunt is het bedrag dat moet worden vrijgemaakt voor compensatie van Roundup-gebruikers bij wie nog kanker moet worden vastgesteld. Een definitieve overeenkomst laat daarom mogelijk nog maanden op zich wachten.

Bayer kreeg vorige zomer Roundup in handen via de overname van Monsanto. Het legde voor het Amerikaanse landbouwtechbedrijf 63 miljard dollar op tafel, maar veel plezier heeft het aan die investering nog niet beleefd. Integendeel. 

Roundup hangt al lang als een zwaar van Damocles boven het hoofd van Bayer. Dat het einde van de miserie voor Bayer in zicht lijkt en dat er eindelijk een bedrag op op wordt gekleefd, klinkt beleggers als muziek in de oren. Het aandeel  schiet de hoogte in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud