Gelatine en plastic houden Tessenderlo op koers

De Tessenderlo-site in Ham. ©BELGA

De agro- en chemiegroep van ondernemer Luc Tack zegt dat ze op koers zit om dit jaar een hogere winst af te leveren dan vorig jaar. Daar was bij analisten twijfel over gerezen.

Een snelle blik op de halfjaarresultaten van Tessenderlo  doet vermoeden dat het bedrijf aan een boerenjaar bezig is: de brutobedrijfswinst (ebitda) ging er bijna 49 procent op vooruit tot 144,9 miljoen euro, bij een omzettoename van 9,5 procent tot 925 miljoen euro.

Maar vooral dat winstcijfer is geflatteerd door een mix van eenmalige factoren. Zo voegde de overname van het energiebedrijf T-Power 24,4 miljoen toe aan de ebitda. De toepassing van de nieuwe boekhoudregel IFRS16 (het meetellen van operationele leasing in de schulden) leidt op papier tot een winsttoename met 12,6 miljoen euro, en ook de wisselkoerseffecten speelden in het voordeel van Tessenderlo.

Maar ook als je al die effecten uit de vergelijking haalt, slaagde Tack erin de winst met 4,7 miljoen euro of net geen 5 procent te doen stijgen. De agrodivisie, die meststoffen maakt voor de landbouw, presteerde zoals verwacht zwak door een uitgesteld plantseizoen in de VS - de ebitda daalde er 9,5 procent zonder boekhoud- en wisselkoerseffecten - maar de andere twee divisies compenseerden dat.

Snoepjes

Bio-Valorization, de afdeling die dierlijke resten verwerkt tot gelatine voor snoepjes, kon de brutowinst bijna verdubbelen tot 25,2 miljoen euro. Industrial Solutions, dat onder meer plastic pijpleidingen maakt, komt in de buurt met 24,7 miljoen euro, een derde meer dan een jaar eerder.

Tessenderlo gaat er nog altijd van uit dat de ‘aangepaste ebitda’ voor het hele jaar boven die in 2018 ligt. Al gaan de goede vooruitzichten vergezeld van een bijsluiter met een waarschuwing: ‘De groep wenst te benadrukken dat ze opereert in volatiele politieke, economische en financiële omstandigheden’, klinkt het.

De ebitda-bijdrage van T-Power, dat een gascentrale op de Tessenderlo-site uitbaat, wordt voor het hele jaar geraamd op 50 miljoen euro, iets meer dan het dubbele van de 24,4 miljoen uit het eerste halfjaar. De IFRS16-aanpassingen zullen daar nog eens 25 miljoen bovenop leggen. De energiedochter werd in juni versterkt met de overname van groep Naes Belgium, een dienstverlener die al sinds 2012 de gascentrale van T-Power beheert.

Tegenover het winsteffect van IFRS16 staat een toename van de netto financiële schuld van Tessenderlo, van 348 tot 356,5 miljoen euro. Al bij al is dat een bescheiden toename. Zonder de boekhoudwijziging zou de schuld gedaald zijn tot 286,1 miljoen. Ook de operationele vrije kasstroom, zeg maar het geld dat het bedrijf vrij kan besteden aan nieuwe investeringen, dikte mooi aan tot net geen 100 miljoen euro, drie keer meer dan een jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud