George Forrest koopt Val Saint Lambert

Kristalproductie in de fabriek van Val Saint Lambert in Luik. ©Debby Termonia

George Forrest, de Belgische zakenman met een industrieel imperium in Congo, koopt een belang van 75 procent in het noodlijdende Belgische kristalbedrijf Val Saint Lambert.

'De kapitaalverhoging laat toe om de activiteiten verder te zetten en de werkgelegenheid op middellange termijn te verzekeren', klinkt het in een persbericht. 'Er zullen bijkomende maatregelen getroffen worden om op korte termijn de verkoop aan te zwengelen.'

Val Saint Lambert was tot voor de komst van Forrest in handen van Jacques Somville, een Belg die carrière maakte in de Congolese industrie en er de concurrentie aan ging met... George Forrest. 'Lubumbashi is een klein dorp. Iedereen kent er iedereen. Wel, Somville en Forrest zijn hier de kemphanen', zei een Congokenner enkele jaren geleden aan De Tijd.

Doorstart

Het verhaal van het Waalse icoon Val Saint-Lambert, waar 100 jaar geleden nog 5.000 mensen werkten, is er een van faillissementen en overnames. De Société des Verreries du Val Saint-Lambert werd in 1826 opgericht en kwam door de jaren heen in het bezit van eerst de Generale, dan van het Waals Gewest, de Antwerpenaar Patrick Depuydt, opnieuw het Waals Gewest, de Franse zakenvrouw Sylvie Henqui, de Belgische ondernemers Justin Onclin en Pierre Grivegnée en vervolgens Jacques Somville die na het faillissement van het bedrijf een doorstart maakte. 

Forrest wijst erop dat dit een persoonlijke investering is die niet binnen de Groupe Forrest geconsolideerd zal worden. Forrest heeft bovendien privé-investeringen gedaan in onder andere het beursgenoteerde biotechbedrijf Bone Therapeutics. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud