Advertentie

Gevolg reorganisatie Lanxess onduidelijk voor Antwerpen

Bij Lanxess in Zwijndrecht werd wekenlang gestaakt. ©Wim Kempenaers (WKB)

De Duitse speciaalchemiegroep Lanxess heeft haar herstructureringsplannen vandaag verduidelijkt. Hoeveel banen dat zal kosten is nog niet duidelijk, in ons land maakt men zich niet al te ongerust.

De Duitse chemiegroep Lanxess is wereldwijd gestart met een herstructurering. Dat is woensdag in het thuisland aangekondigd. Er zullen wereldwijd arbeidsplaatsen geschrapt worden, maar daarover werden voorlopig niet meer details vrijgegeven. In België heeft men nog geen signalen over banenverlies ontvangen, al wordt in Zwijndrecht op dit moment wel nog een herstructurering afgerond met een verlies van 57 voltijdse banen.

De reorganisatie om de concurrentiekracht te verbeteren verloopt in drie fases, waarbij onder meer het aantal wereldwijde bedrijfstakken vanaf 1 januari 2015 van veertien wordt teruggebracht tot tien. In samenspraak met de werknemersvertegenwoordigers worden nog geen getallen gegeven over het aantal mogelijk bedreigde jobs. Op 6 november volgt meer uitleg, luidt het.

België

In België is men voorlopig niet ongerust over de herstructurering. "Men is met allerlei oefeningen bezig, maar voorlopig blijft hier alles bij het oude", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Ook bij vakbond ACLVB ziet men niet meteen gevolgen. Men wijst wel op een recente herstructurering die omstreeks deze tijd met de vakbonden wordt afgerond. De herstructurering omvat de sluiting van twee proeffabrieken in Zwijndrecht en werd aangekondigd op het einde van een zeven weken durende staking in het voorjaar.

De herstructurering heeft tot gevolg dat er 57 medewerkers zullen vertrekken, via het SWT-stelsel (het vroegere brugpensioen). Als daarvoor geen ministeriële toelating komt, dan wordt volgens de liberale vakbond voorlopig uitgegaan van vrijwillig vertrek met een premie van 25.000 euro boven op de wettelijk geregelde ontslagpremie.

"Het ging om de sluiting van twee proeffabrieken die twee, drie jaar geleden werden opgestart. We wisten daarvan dat ze wellicht niet langer dan vijf tot zeven jaar zouden blijven. Door veranderingen in de groep vermoed ik wel dat die datum naar voren is getrokken", stelt ACLVB-secretaris Eric Horemans. Een principeakkoord van een week geleden wordt in de komende dagen ondertekend.

Lanxess telt in België drie vestigingen in het Antwerpse havengebied waar rubber en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Daar werkten eind 2013 zowat 1.350 medewerkers. Wereldwijd telt het bedrijf circa 17.000 medewerkers op 52 productiesites in 31 landen.

Kwartaalcijfers

De groep Lanxess boekte in het tweede kwartaal een omzet van 2 miljard euro, 5,7 procent minder dan een jaar eerder. De groep zag een "sterke vraag naar agrochemicaliën, positieve impulsen uit de bouwsector, maar ook een aanhoudend moeilijke concurrentiesituatie bij de synthetische rubbers en negatieve wisselkoerseffecten". De ebitda (winst voor intrest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) voor buitengewone baten en lasten steeg in het tweede kwartaal met een vijfde naar 239 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud