Advertentie

Groen licht voor Antwerpse mega-investering Ineos

De chemiegroep Ineos is al actief in het Antwerpse havengebied. © Peter Hilz

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekrachtigt het positief advies van de administratie voor de bouw van twee fabrieken door de chemiegroep Ineos in de Antwerpse haven.

Demir moest ten laatste vandaag de knoop doorhakken over de toekenning van een omgevingsvergunning aan Ineos voor de opstart van Project One, de grootste chemie-investering in de Antwerpse haven in decennia. Woensdagavond heeft ­Demir dat gedaan, meldt De Standaard.

Demir bekrachtigt het positief advies dat de Vlaamse administratie eind vorige maand had uitgebracht. 'Investeren in werkgelegenheid en innovatie moet in Vlaanderen nog mogelijk zijn, en zeker in de energie- en chemiecluster van de haven van Antwerpen', luidt de verantwoording van Demir. 'Ineos investeert 5 miljard euro in het project', benadrukt de minister.

Het gaat om de toekenning van twee omgevingsvergunningen. De eerste is voor het Havenbedrijf Antwerpen en behelst de bouw van een kaaimuur van 1 kilometer langs Kanaaldok B2. Die kade-infrastructuur is nodig om het havengebied optimaal te kunnen gebruiken en dient volgens het kabinet-Demir 'niet alleen voor de toekomstige bedrijvigheid van ­Ineos, maar ook voor de al ­gevestigde bedrijven, zoals Vesta Terminal Antwerp en Oiltanking Stolthaven Antwerp'.

Extra boscompensatie

Daarnaast krijgt Ineos, het chemie-imperium van de Britse miljardair en wielersponsor Jim Ratcliffe, een omgevingsvergunning voor het klaarmaken van het terrein voor de bouw van de fabriek. Door de bouw moet 56 hectare bos verdwijnen en worden vegetatie­wijzigingen doorgevoerd.

Daar­tegen kwam hevig protest van milieu­verenigingen. Ze tekenden beroep aan toen de provincie Antwerpen in november vorig jaar de omgevingsvergunning toekende. Zo belandde het dossier bij de Vlaamse regering.

Demir bevestigt de toelating voor het project. 'Aangezien het terrein gelegen is in haven­gebied bestemd voor industrie, kan er wel degelijk ontbost worden om deze extra economische activiteiten mogelijk te maken.'

Toch koppelt Demir voorwaarden aan de vergunning. Ineos moet boven op de wettelijk verplichte boscompensatie een bijkomend gebied van 10 ha bos aanplanten. Voor het verlies aan koofstofopslag neemt Ineos 'het engagement om extra natuur te realiseren en aan natuurbeheer te doen om deze aanvraag klimaatneutraal te maken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud