Advertentie

Groen plastic trekt naar Brusselse beurs

©RV DOC

Het chemiebedrijf Avantium trekt naar de beurs in Amsterdam en Brussel. Het bedrijf noemt zichzelf een 'game changer' en telt Coca-Cola en Danone tot zijn aandeelhouders.

Het Nederlandse Avantium sleutelde jaren aan een technologie om hernieuwbare grondstoffen, denk aan suiker, om te zetten in plastics zoals PEF. Polyethyleenfuranaat,  een plantaardig alternatief voor PET dat momenteel de basisgrondstof is voor allerhande drankflessen. 

Avantium is een 16 jaar oude spin-off van het Nederlandse olieconcern Shell. Het heeft plannen om een nieuwe fabriek te bouwen op de site van de chemiereus BASF in Antwerpen. De kostprijs van de fabriek kan oplopen tot 250 à 300 miljoen euro.

Avantium wil bij zijn beursintroductie meer dan 100 miljoen euro ophalen, deels in ons land.

Om het project te financieren heeft Avantium volgens onze informatie vergevorderde plannen om naar de beurs te trekken, in Amsterdam maar ook in Brussel. De operatie wordt begeleid door ING, KBC, Kepler Chevreux, Oddo Securities en Oaklins. Avantium mikt op een opbrengst van meer dan 100 miljoen euro, voornamelijk via de verkoop van nieuwe aandelen. Bij de operatie zal het bedrijf ook Belgische particulieren aanspreken.

Coca-Cola en Danone

Partijen als Coca-Cola, Danone en het Oostenrijkse verpakkingsbedrijf Alpla zien heil in de nieuwe peftechnologie. Ze kochten zich enkele jaren geleden al in het bedrijf in. Er zitten ook een resem financiële partijen in het kapitaal, waaronder het Belgen Capricorn Cleantech en Quest for Growth. De Vlaamse en de federale overheid - via de investeringsvehikels PMV en FPIM - verleenden Avantium vorig jaar allebei een converteerbare lening.

Leuk weetje: de voorzitter van Avantium is Michiel Boersma. Hij is ook voorzitter van de raad van bestuur van PostNL en van Telegraaf Media Groep, twee Nederlandse bedrijven die de voorbije maanden appetijt van hun Belgische sectorgenoten wekten.

Avantium speelde vorig jaar al serieus met het idee van een beursintroductie, maar die plannen werden opgeborgen door de onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en door de volatiliteit op de financiële markten. De volatiliteit was ook in 2007 de reden voor het afblazen van de beursintroductie.

Brusselse beurs

Avantium is het eerste beursdossier dit jaar in Brussel. Twee andere bedrijven lopen zich warm voor een beursintroductie: Promethera en Ogeda (ex-Euroscreen). Promethera is van plan in de lente 30 à 40 miljoen euro op te halen. Ogeda heeft al adviseurs aangesteld om aan een beursgang te werken, maar bewandelt - zoals dat eufemistisch heet - ‘alle (financierings)pistes’.

De Duitse chipfabrikant X-Fab uit het bedrijvenimperium van Roland Duchâtelet werkt eveneens aan een beursintroductie, maar op de beurs van Parijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud