Advertentie

'Hoge energiekosten bedreigen investeringsklimaat'

De chemiesector in de regio Antwerpen-Rotterdam staat onder druk en dreigt investeringen mis te lopen door hoge energiekosten. Dat zegt chemiekoepel essenscia en zijn Nederlandse pendant VNCI

Beide sectorfederaties pleiten voor een gezamenlijke aanpak om competitief te kunnen blijven op internationaal niveau. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vroeg om de studie. Hij nam ze donderdag in Laakdal in ontvangst tijdens een bezoek aan chemiebedrijf JBF.

Met de studie wordt gekeken naar het investeringsklimaat in Europa tegenover andere werelddelen, en wat de gevolgen zijn voor de chemie-industrie in de regio Antwerpen-Rotterdam, die 'één cluster' wordt genoemd.

Een van de conclusies is dat de sector in Europa trager groeit dan in de rest van de wereld. De jaarlijkse kapitaalinvesteringen in Europa lagen tussen 2006 en 2012 gemiddeld op 0 procent. De ARA-cluster deed met 6 procent nog beter, maar bleef nog onder Noord-Amerika (11 procent). De verschuivende investeringstrend zou de volgende vijf tot tien jaar nog toenemen.

'De laatste jaren is de ARA-cluster daardoor investeringen misgelopen, vooral ten gunste van de VS, waar de energiekosten dankzij de ontginning van schaliegas aanzienlijk lager liggen dan in Europa', zegt essenscia-adviseur Els Brouwers. De chemiekoepels vragen om een beter investeringsklimaat, met een verhoging van de Europese industriële bijdrages van 15 procent naar 20 procent tegen 2020.

De studie vermeldt ook dat de energiekosten stijgen door het Europese energiebeleid, met inzet op hernieuwbare, maar duurdere technologie. Om de kosten te drukken, wil essenscia-bestuurder Frank Beckx competitievere gasprijzen door diversificatie van de aanvoerroutes. 'Bovendien vragen we een objectieve analyse van het schaliegaspotentieel in Europa niet uit de weg te gaan.'

Ten slotte vraagt de sector om ruimte voor innovatie, waarbij men geen 'onnodige administratie' invoert of 'strengere regelgeving' oplegt 'dan de Europese richtlijnen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud