Advertentie

Ineos moet wachten met ontbossing haventerrein

© Peter Hilz

14 milieuorganisaties halen hun slag thuis. De chemiereus mag geen bomen kappen tot er een uitspraak in beroep is.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst de omgevingsvergunning voor de ontbossing van enkele terreinen voor het grootschalige Ineos-project in de Antwerpse haven. Dat gebeurt op vraag van 14 milieuorganisaties, die een spoedprocedure hadden aangespannen tegen de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de omgevingsvergunning goed te keuren.

De schorsing is tijdelijk en vooral bedoeld om te vermijden dat al bomen worden gekapt voor de uitspraak in beroep gevallen is. Op basis van een kort eerste onderzoek stelt de raad inderdaad vast dat het totaalplaatje van de milieu-effecten onvoldoende is onderzocht, zoals de milieuorganisaties opwerpen.

'Zal tot vertragingen leiden'

In een eerste reactie zegt Ineos dat er technische motieven waren voor het opsplitsen van de vergunningsaanvragen. 'We zijn uitermate ontgoocheld over deze uitspraak', zegt woordvoerster Nathalie Meert. 'Dit zal tot vertragingen leiden. Maar het is een voorlopig arrest. We wachten nu het definitieve arrest ten gronde af en ondertussen werken we voort aan de omgevingsvergunningsaanvragen van de te bouwen installaties.'

We zijn uitermate ontgoocheld over deze uitspraak. Dit zal tot vertragingen leiden, die tot een jaar kunnen oplopen. Maar dit is slechts een voorlopig arrest.
Nathalie Meert
Woordvoerster Ineos

Milieu- en buurtorganisaties voeren al een tijd een juridische veldslag tegen de plannen van de Britse chemiereus om op de Antwerpse rechteroever twee gigantische fabrieken te bouwen: een kraker die ethaan kraakt tot ethyleen en een fabriek die propaan omzet in propyleen. Het project, dat de naam Project One kreeg, is goed voor een miljardeninvestering en zo'n 450 nieuwe jobs.

50 hectare bos

De milieuorganisaties vrezen dat Ineos in de nieuwe fabriek omstreden schaliegas zal gebruiken, meer CO2 zal uitstoten en dat de productie zal dienen om wegwerpplastic te maken. Bovendien verzetten ze zich tegen de kap van zo'n 50 hectare bos op het terrein waar de fabriek moet komen.

De milieuorganisaties vrezen dat Ineos in de nieuwe fabriek omstreden schaliegas zal gebruiken, meer CO2 zal uitstoten en dat de productie zal dienen om wegwerpplastic te maken.

Nadat ze beroep hadden aangetekend tegen de omgevingsvergunning die was goedgekeurd door de stad Antwerpen en de provincie, kwam het dossier op het bord van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) terecht. Die gaf eind september een gunstig advies. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekrachtigde dat advies eind oktober. Tegen die omgevingsvergunning gingen de milieuorganisaties in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud