Jackpot voor klein Gents chemiebedrijf

©Emy Elleboog

Waar grote chemiebedrijven decennialang hun hoofd op braken, lukte de kmo Emulco wel. Het bedrijf ontwierp een emulsie op basis van de kunststof polyisobuteen en bouwt daarvoor een nieuwe fabriek in de Gentse haven. Doelstelling: 50 nieuwe jobs en 400 miljoen euro omzet tegen 2015.

Voor een bedrijf met amper 25 werknemers, 25 miljoen euro omzet en 1,1 miljoen euro nettowinst kunnen die ambities tellen. De technologische doorbraak die Emulco heeft gerealiseerd, is dan ook niet min. Emulco sleepte er vandaag de Essenscia Innovation Award mee in de wacht. Dat is de jaarlijkse prijs voor beloftevolste innovatie in de Belgische chemiesector.

Door van de zeer viskeuze kunststof polyisobuteen ('een blok') een emulsie of een soort 'melkje' te maken, zijn tal van nieuwe toepassingen mogelijk. Momenteel wordt het goedje gebruikt in onder andere dubbele beglazing, kauwgum en roofing. Maar het 'melkje' opent bijvoorbeeld deuren in de verf- en cosmeticasector. Ook de sarcofaag van de kerncentrale in Tsjernobyl kan je er nu mee insmeren en behandelen. De stof beschermt namelijk tegen radioactiviteit.

CEO Jean Vanhoebost geeft zichzelf een jaar om er een fabriek neer te zetten. Het eerste jaar zal Emulco er misschien slechts 1.000 ton produceren. Maar tegen 2015 mikt hij al op 100.000 ton, goed voor 400 miljoen euro omzet. Tegen dan rekent hij op 50 personeelsleden. ‘Niet bijzonder veel. Het is dan ook een technologische business die weinig arbeidsintensief is. Maar dat is gewoon de toekomst voor Vlaanderen.’

De grondstoffen (polyisobuteen) worden aangeleverd door BASF Antwerpen, de partner in het Emulco-dossier. Het was namelijk BASF dat drie jaar geleden bij Emulco binnenstapte met de probleemstelling.

Lees het volledige interview met de CEO morgen in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud