Advertentie
Advertentie

Japanners investeren 350 miljoen euro in Antwerpen

De haven van Antwerpen. ©Photo News

Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai investeert 350 miljoen euro in de Antwerpse haven. Het bedrijf krikt er zijn productie van superabsorberende polymeren, voor in luiers, fors op.

Vorige week reeds raakte bekend dat Nippon Shokubai een grote investering plant in de Antwerpse chemiecluster. Nu de raad van bestuur van het Japanse bedrijf de investering deze morgen formeel heeft goedgekeurd, wordt het exacte bedrag vrij gegeven. Het gaat om 350 miljoen euro, waarmee Nippon Shokubai zijn productie van superabsorberende polymeren zal verhogen van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar. Daarnaast zal Nippon Shokubai ook acrylzuur gaan fabriceren in Antwerpen. Het bedrijf mikt op 80.000 ton per jaar.

Acrylzuur is een chemische stof die wordt gebruikt voor het aanmaken van verschillende plastics, harsen en verven. Ook de superabsorberende polymeren worden afgeleid uit acrylzuur.

De vraag naar superabsorberende polymeren, die worden verwerkt in luiers en maandverbanden, is de jongste tijd sterk gestegen. Nippon Shokubai breidt daarom zijn capaciteit uit. Ook BASF kondigde onlangs aan hier meer van te zullen produceren in Antwerpen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is opgetogen met de investering. 'De investering van Nippon Shokubai is opnieuw een opsteker voor de haven van Antwerpen en Vlaanderen. De versterking van ons industrieel weefsel door de chemiecluster in de haven van Antwerpen is een belangrijke voorwaarde om grote investering aan te trekken. De investering van 350 miljoen euro levert ook enkele tientallen nieuwe jobs op.'

Hij wijst er nog op dat Japan een belangrijke handelspartner is voor Vlaanderen. Naar schatting zijn 220 Japanse bedrijven in Vlaanderen gevestigd. Zo meldde Kuraray, eveneens een chemiebedrijf, in februari nog aan dat het zijn activiteiten zou uitbreiden. Goed voor een investering van 60 miljoen euro. Kuraray is ook aanwezig in de Antwerpse haven.

Nog andere Japanse bedrijven in Antwerpen zijn Fujifilm, Sumitomo Warehouse, Meiko Trans, Mitsubishi Heavy Industries, Tokyo Chemical Industry en Harima Chemicals.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud