JPMorgan en CEO nekken Solvay-aandeel

In oktober voorspelde Clamadieu al een verbetering in het laatste kwartaal van 2013 ©Photo News

Het aandeel Solvay verliest 3 procent nadat de CEO een verkapte winstwaarschuwing heeft gelanceerd en JPMorgan in een rapport de Belgische chemiegroep met de voorhamer te lijf is gegaan.

Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu verwacht vanaf het tweede en het derde kwartaal een duidelijke verbetering van de Europese economie, zei hij in een interview op de Franse zender BFM TV. ‘2014 zal een ommekeer brengen, maar dat zal geleidelijk gebeuren. Het jaar begint in elk geval voorzichtig.’

Eind oktober, bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers, zei Clamadieu ook al dat hij een geleidelijke verbetering van de vraag in Europa verwachtte. Alleen zei hij toen dat ‘dit al voelbaar moest worden in het vierde kwartaal’. Van 2013 dus. Of dat betekent dat de CEO pessimistischer is geworden, is niet echt duidelijk, maar zo lijkt het wel.

JPMorgan

Maar dat is niet alles. Ondertussen is een rapport van JPMorgan Cazenove over Solvay binnengewaaid en dat is niet bepaald een opkikker. Analist Ben Scarlett verlaagt het koersdoel voor de chemiegroep van 84 naar 80 euro, het advies blijft verkopen.

Concreet verlaagt Scarlett de verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2014 en 2015 respectievelijk met 1 en 4 procent. Daarmee zit Scarlet fors onder de heersende analistenconsensus. Solvay heeft volgens JPMorgan een drievoudig probleem:

1 –‘70 procent van de eindmarkten van Solvay wordt bedreigd door nieuwe concurrenten’. De Europese chemiespelers zullen in de toekomst tegenwind krijgen van nieuwe Aziatische spelers en lagere inputkosten in de VS, klinkt het. Scarlett kwam tot het cijfer van 70 procent na een analyse van iedere vestiging van Solvay.

2 - 'De markt onderschat de risico's verbonden aan de pvc-joint venture met Ineos'. In mei vorig jaar kondigde Solvay de joint venture aan, waarop de koers flink opveerde. Maar Scarlett merkt op dat de Europese markt zwak is en dat er mededingingsproblemen kunnen opduiken.

3 - 'Ondanks afnemende winsten noteert Solvay tegen recordwaarderingen'. Solvay noteert vandaag tegen 16,3 keer de winst van 2014. Dat is flink boven de gemiddelde historische koers-winstverhouding van voor de overname van Rhodia in 2011 en ook boven het sectorgemiddelde van 14,8. 'Hoewel de winst per aandeel in 2013 met 17 procent afnam en er een knip van 20 procent in de ebitda-verwachting voor 2016 was', aldus Scarlett.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud