Advertentie

Kunststoffenreus Ravago slaat grote slag in Frankrijk

De vestiging van Ravago in Arendonk. ©Jonas Roosens

De Kempense kunststoffengroep Ravago heeft haar Franse sectorgenoot Emeraude ingelijfd. Dat zal de al hoge omzet verder opdrijven.

Ravago, vooral actief in de doorverkoop en de distributie van polymeren en chemicaliën, is in handen van de familie Roussis-Van Gorp. Het is een van de grootste bedrijven van België. Tegelijk is het een van de discreetste. In de pas vrijgegeven geconsolideerde jaarrekening staat kort vermeld dat Ravago in april van dit jaar de groep Emeraude voor 100 procent heeft ingelijfd. De enige andere informatie is dat dat gebeurde tegen een kostprijs die vooral neerkomt op de overname van de schulden van Emeraude.

De essentie
  • Ravago is met 15,55 miljard euro omzet in 2022 een van de grootste concerns van België.
  • De omzet zal ook dit jaar sterk groeien door de vele overnames vorig jaar. Dit jaar komen de inkomsten van de Franse sectorgenoot Emeraude erbij.
  • De winst daalde in 2022, maar blijft met bijna een half miljard euro stevig.
Advertentie

Ravago noch Emeraude communiceerde over de deal, maar enig zoekwerk leert dat het gaat om de wereldwijd actieve Franse polymerendistributeur Emeraude, eveneens een familiebedrijf. Emeraude is discreet over zijn omzet, maar een artikel in de Franse krant Les Echos heeft het over inkomsten in 2021 van meer dan 700 miljoen euro. Dat maakt er naar omzet een van de grootste deals van de jongste jaren van voor het overnamehongerige Ravago.

Olen

Het Belgische concern kocht vorig jaar onder meer de Kempense additievenspecialist Life Supplies uit Olen en twee Britse recylagebedrijven voor plastic. De jaarrekening leert dat er in 2022 nog vijf andere deals waren die tot nu onder de radar bleven, met in twee gevallen het bijkopen van aandelen in bestaande dochters. De drie extra acquisities gebeurden in de VS (J. Drasner & Co), Duitsland (Pharma Greven) en Spanje (Promic).

Mede daardoor kon Ravago zijn omzet opkrikken naar 15,55 miljard euro (+18,5%). Daardoor versterkt het zijn positie als grootste, niet-beursgenoteerde Belgische bedrijf aanzienlijk. Zelfs met inbegrip van de genoteerde bedrijven staat het bovenaan de rangschikking. Polymeren zijn goed voor ruim 80 procent van de inkomsten, gevolgd door chemie en in beperkte mate bouwmaterialen. Noord- en Zuid-Amerika zijn de belangrijkste regio's.

Onkosten

Maar Ravago kon minder winst puren uit die gestegen omzet. De nettogroepswinst zakte met 37,1 procent naar 498,8 miljoen euro. Dat komt vooral door sterk gestegen operationele onkosten en financiële lasten, die deels werden goedgemaakt door lagere belastingen. Vooral de logistieke onkosten rezen de pan uit, maar ook de andere operationele onkosten en de lonen namen toe. Ravago heeft ongeveer 9.000 mensen in dienst.

Advertentie

De balans van Ravago, dat de familie Roussis-Van Gorp geen dividenden uitkeert en de winst oppot, oogt sterk. Het eigen vermogen steeg vorig jaar naar ruim 3,3 miljard euro. Opvallend is dat de bankschulden sterk daalden. Ravago sloot een jaar geleden een nieuw schuldenakkoord af met een bankenconsortium onder leiding van KBC en ING met een kredietfaciliteit van 1 miljard euro. Daarmee valt het bedrag lager uit dan bij het vorige akkoord, terwijl ook bepaalde rentemarges daalden.

Recyclage

Het Kempense concern zet sterk in op plasticrecyclage. Ravago kondigde deze week de oprichting aan van een alliantie met de Amerikaanse beursgenoteerde afvalverwerker Republic Services, onder de naam Blue Polymers. De nieuwe vennootschap gaat vier fabrieken bouwen in de VS om hoogwaardige gerecycleerde grondstoffen te leveren voor de productie van consumentenverpakkingen en andere toepassingen.

Het doel is tot de productie van 150.000 ton gerecycleerd plastic per jaar te komen. De eerste fabriek moet eind 2024 opstarten in het Midwesten van de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud