Landbouwcrisis weegt op Tessenderlo

Een maïsveld in de Amerikaanse staat Iowa. De lage prijzen voor verschillende landbouwproducten in de VS wegen op Kerley, het kroonjuweel van Tessenderlo. ©AFP

Na een zwak 2018 moet 2019 beterschap brengen, dankzij het stabiele winstmotortje dat de gascentrale T-Power is.

Tessenderlo   zag over het boekjaar 2018 de omzet met 2 procent zakken naar 1,62 miljard euro. De brutobedrijfswinst (rebitda) zakte met 5 procent naar 178 miljoen euro, tegen 188 miljoen over boekjaar 2017. Dit ondanks de bijdrage - sinds oktober - van 13,5 miljoen euro van T-Power, de gascentrale waar Tessenderlo de resterende 80 procent van kocht voor 313 miljoen euro

Daarmee gaat de chemiegroep onder de lat door. In oktober voorspelde CEO Luc Tack inclusief de bijdrage van T-Power nog een stabiele winst, ondanks de zwakke eerste negen maanden van het jaar.

De chemiegroep lijdt onder de zwakkere prestatie van de Amerikaanse meststoffenproducent Kerley, met een winstmarge van 19 procent hét kroonjuweel van de groep, en onder de  intussen opgeloste productieproblemen in de Noord-Franse fabriek van Loos, waar natriumhydroxide (bijtende soda) wordt gemaakt.

Maïs

Het beurshuis Degroof Petercam stipte in een preview op de resultaten aan dat het intussen al sinds 2016 wachten is op een duidelijk groeiherstel bij de landbouwtak, vooral Kerley dus.

Het probleem is dat de producten van Tessenderlo relatief duur zijn. Op langere termijn verhogen ze fors het rendement voor landbouwers, maar op korte termijn zijn bij lage prijzen - zoals nu het geval is - dat soort producten het eerste waar veel consumenten op besparen. Op de Amerikaanse markten zijn onder meer de prijzen voor maïs, tarwe en soja het voorbije jaar fors gezakt. 

2,13
Nettowinst
Tessenderlo boekte over 2018 een nettowinst van 2,13 euro per aandeel.

Voor 2019 voorspelt Tessenderlo wel een hogere ebitda. Dat is echter minder indrukwekkend dan het lijkt.

Ten eerste zal T-Power een vol jaar aan de resultaten bijdragen. Goed voor een winstbijdrage van zo'n 50 miljoen, tegenover 13,5 miljoen vorig jaar. Logisch: over 2018 leverde de centrale - een stabiele winstmotor - slechts drie maanden winst aangezien de deal juridisch pas op 2 oktober rond was. In 2019 is dat een volledig jaar. 

Ten tweede zal dankzij een nieuwe boekhoudregel rond leaseschulden, IFRS 16, de ebitda 20 miljoen hoger liggen. Dat is echter een louter boekhoudkundig effect omdat de kostprijs van leaseschulden uit die winstbarometer gefilterd wordt, terwijl die kosten er wel degelijk zijn. 

Netto sloot Tessenderlo af met een winst van 91,7 miljoen euro of 2,13 euro per aandeel. Tessenderlo keert over 2018 geen dividend uit. Het jongste dividend dateert van 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud