Lanxess stuurt deurwaarder naar stakers

Foto Belga ©BELGA

De directie van chemiebedrijf Lanxess heeft een deurwaarder gestuurd naar de stakerspost aan zijn fabriek in Zwijndrecht. Die moet de identiteit van de stakers vaststellen. De vakbonden spreken van een provocatie.

De arbeiders van de fabriek staken al sinds 6 maart. De staking kwam er nadat de onderhandelingen over een nieuwe tweejaarlijkse cao waren afgesprongen. Enkel de arbeiders staken, de bedienden keurden onlangs wel een nieuwe cao goed.

Vorige week donderdag liet de directie weten dat ze vanwege de bestaande patstelling dan maar op eigen houtje zou snoeien in de oude cao, onder meer op het vlak van tijdskrediet voor deeltijds werkenden. De maatregel zou nagenoeg enkel een impact hebben op nieuw aan te trekken personeel, maar de vakbonden hadden het niettemin over 'olie op het vuur gooien'.

Over de komst van een deurwaarder dinsdagochtend zijn de vakbonden evenmin te spreken. 'Dit is opnieuw pure provocatie, want wij verhinderen eigenlijk niemand van te werken: bedienden en kaderleden mogen het bedrijf binnen', zegt ABVV-secretaris Patrick Lodewijckx. 'De deurwaarder zwaaide echter met een kort geding dat stelde dat iedereen zijn identiteitskaart moest laten zien op straffe van een dwangsom van 250 euro. Daarna is hij weer weggereden.'

Lanxess bevestigt in een reactie dat het een deurwaarder stuurde en stelt dat het zich daartoe genoodzaakt zag omdat sinds vrijdag wagens en vrachtwagens niet meer op het bedrijfsterrein kunnen, wat leveringen tegenhoudt. De directie zegt alle nodige juridische stappen te zullen zetten om het bedrijfsterrein opnieuw toegankelijk te maken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud