Lanxess ziet amper beterschap in 2014

De staking in Zwijndrecht zal op de eerstekwartaalcijfers van Lanxess wegen, waarschuwt de groep - Foto Belga ©BELGA

Het Duitse chemieconcern Lanxess, dat in Antwerpen drie fabrieken uitbaat, dook vorig jaar zoals eerder aangekondigd in het rood en verwacht dat ook 2014 moeilijk wordt. De staking in de butylrubberfabriek in Zwijndrecht zal bovendien op de resultaten van het eerste kwartaal wegen.

De marktomgeving voor synthetisch rubber - Lanxess' voornaamste product - zal in 2014 ‘uitdagend’ blijven, gelet op de concurrentie en de productiecapaciteit, zegt Lanxess in een persbericht. Bovendien houdt de volatiliteit van de wisselkoersen aan, iets wat in mindere mate ook voor de grondstofprijzen geldt.

In het eerste kwartaal zal ook de butylrubberfabriek in Zwijndrecht een negatieve impact hebben op de resultaten. De productie in die fabriek ligt al een drietal weken stil door een staking. Een oplossing is nog altijd niet in zicht.

Voor heel 2014 ziet Lanxess een lichte verbetering van de ebitda (bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen) voor uitzonderlijke elementen, ook al zullen de verkoopprijzen op lage niveaus blijven.

De jaarresultaten van het concern houden geen verrassingen in. Lanxess had eind februari een scherpe winstwaarschuwing de wereld in gestuurd en de nu gepubliceerde cijfers stemmen daar helemaal mee overeen. De omzet viel vorig jaar 9 procent terug tot 8,3 miljard euro, vooral door lagere verkoopprijzen binnen de tak Performance Polymers. De ebitda voor uitzonderlijke elementen donderde 40 procent lager tot 735 miljoen euro, wat binnen de eerder gegeven prognosevork van 710-760 miljoen euro was. De ebitda-marge (voor uitzonderlijke elementen) verzwakte zo van 13,4 tot 8,9 procent.

In het vierde kwartaal boekte Lanxess echter een uitzonderlijke last van 257 miljoen euro door waardeverminderingen op twee takken (Performance Polymers en Performance Chemicals). Samen met uitzonderlijke last van 30 miljoen euro in het kader van het efficiëntieprogramma ‘Advance’ leidt dat voor het hele jaar tot een nettoverlies van 159 miljoen euro of 1,91 euro per aandeel.

Ondanks dat verlies keert de groep toch een dividend uit van 0,50 euro per aandeel, de helft van vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud