Linde biedt 3,8 miljard dollar op producent medische gassen

Foto AFP ©AFP

De Duitse fabrikant van industriële gassen Linde heeft 3,8 miljard dollar (3 miljard euro) veil voor zijn Amerikaanse sectorgenoot Lincare Holdings. Die is gespecialiseerd in zogenaamde medische gassen: zuurstofflessen en ademhalingsdiensten aan huis.

Linde betaalt 41,5 dollar per aandeel, liefst 64 procent meer dan de koers van Lincare op 26 juni, toen media berichtten over een nakende deal  tussen de twee bedrijven. Die prijs waardeert Lincare op 9,3 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), schat een analist. De raad van bestuur van Lincare keurde het bod unaniem goed.

Het zou de grootste overname voor Linde zijn sinds 2006. De Duitsers groep zou de overname willen financieren via een lening en de uitgifte van nieuwe aandelen voor 1,5 miljard euro.

Wolfgang Reitzle, de topman van Linde, heeft zijn pijlen al enige tijd op de markt voor medische gassen gericht. Met zuurstofgas en aanverwante diensten kunnen patiënten met astma of longziekten als COPD thuis behandeld worden. Reitzle verwacht dat die markt met de helft zal groeien tot 16 miljard euro tegen 2020.

Linde nam dit jaar al de medische divisie van het  Amerikaanse Air Products & Chemicals over. Die zal nu worden samengevoegd met Lincare. Linde en Lincare komen zo na meer dan 100 jaar weer samen onder één dak. Beide bedrijven werden opgericht door Carl von Linde. Linde zag het levenslicht in 1879. In 1907 richtte hij het Amerikaanse Linde Homecare Medical Systems op. Dat kwam aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in handen van Union Carbide. In 1992 trok Lincare naar de beurs.

Linde haalde vorig jaar 300 miljoen euro omzet met medische diensten aan huis. Lincare stevent dit jaar af op een omzet van ruim 2 miljard dollar (1,6) miljard euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud