'Met lege tank kun je geen bedrijf leiden'

Luc Tack, CEO van Tessenderlo én Picanol ©Thomas De Boever

CEO Luc Tack bevestigt - op zijn typische manier - dat Tessenderlo overweegt vers kapitaal te tanken. 'Met een lege benzinetank kun je geen bedrijf leiden'.

Tessenderlo liet in het persbericht over de halfjaarcijfers omfloerst uitschijnen dat er mogelijk een kapitaalverhoging zit aan te komen. Tessenderlo moet het komende anderhalf jaar namelijk een berg schulden herfinancieren: een obligatielening van 150 miljoen euro loopt af in oktober 2015 en een kredietfaciliteit van 450 miljoen vervalt in april 2016.

Om in een betere onderhandelingspositie te staan en gunstige rente af te dingen bij nieuwe leningen of obligatie-uitgiftes is een versterking van het eigen vermogen via een kapitaalverhoging een mogelijke piste. 'We herbekijken momenteel de financieringsstructuur en evalueren de verschillende opties tot financiering', klinkt het.

Op de Ieperse persconferentie van zusterbedrijf Picanol, bevestigt Luc Tack in typische bewoordingen dat een kapitaalronde op tafel ligt: 'Het is nog te vroeg om te communiceren en alle opties liggen nog open. Maar met een naftbak (benzinetank, red.) op reserve kun je geen bedrijf besturen.'

Wie de geschiedenis van Tack wat kent, zal niet al te verbaasd opkijken. Tack is namelijk geen grote fan is van schulden en van banken, die hij 'mooieweersvrienden' noemt. Ook bij Picanol, waar hij 90 procent van de aandelen bezit, heeft hij na al die jaren geen schulden. Integendeel, hij bouwde er een berg cash op die hij vorig inzette om zijn grote slag te slaan en een belang van 27,5 procent in Tessenderlo te kopen.

Over Tessenderlo zelf was Tack voor de rest kort: 'Het is een bedrijf in volle transformatie. Met een lang verleden en vooral een lange toekomst'. 

Resultaten

Met de halfjaarresultaten bevestigt Tessenderlo dat 2014 het jaar van de heropstanding moet worden, na twee zware verliesjaren op rij. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) - enkel rekening houdend met de activiteiten die niet verkocht worden - steeg met 18 procent tot 85,9 miljoen euro. Analisten hielden rekening met een daling. De nettowinst bedroeg 27,7 miljoen euro, ruim boven de ongeveer 10 miljoen waar analisten op rekenden. 

Ondanks alles verhoogt het management de winstdoelstellingen voor 2014 niet. Die doelstelling is nog steeds 'een licht hogere rebitda in vergelijking met vorig jaar'. Maar dat lijkt nu wel bijzonder voorzichtig te worden.

Rabo Securities stipt aan dat die ongewijzigde prognose eigenlijk een verhoging impliceert. In mei voegde Tessenderlo er nog de nuancering 'bij een gelijke consolidatiekring' aan toe. Die nuancering valt nu weg. Belangrijk, aangezien het Tessenderlo anno 2014 door de verkoop van verschillende afdelingen een stuk kleiner is dan het Tessenderlo van 2013. Bij vergelijkbare consolidatiekring lag de rebitda over het eerste halfjaar van 2013 op 72,8 miljoen, zonder die nuance op 81,7 miljoen. Met andere woorden: Tessenderlo legt de vergelijkingsbasis voor 2013 nu een stuk hoger dan voorheen:

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan de meststofactiviteiten - in essentie de Amerikaanse dochter Kerley - en de productie van kunststofbuizen die profiteerde van een zachte winter en de bijgevolg sterke bouw. De gelatinedivisie en Akiolis, dat slachtafval ophaalt en verwerkt tot bijvoorbeeld vetten voor biodiesel, zagen hun winst verschrompelen. 'En we zien wat dat betreft geen significant herstel in de nabije toekomst.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud