Monsanto trekt ggo-aanvragen bij EU in

(foto bloomberg)

De Amerikaanse chemiereus Monsanto plant een rist aanvragen om genetisch gewijzigde organismen te mogen kweken in de Europese Unie weer in te trekken. De aanvraag om de toestemming voor de eerder goedgekeurde MON810-mais te verlengen, blijft wel lopen.

De Europese Commissie zei bij monde van een woordvoerder akte te nemen van het besluit van Monsanto. Het zou gaan om 'een half dozijn' aanvragen, vooral voor varianten van mais en soja. Een paar maanden geleden had de chemiegroep al laten verstaan de aanvraagprocedures te willen stoppen vanwege de groeiende weerstand bij het grote publiek in Europa.

In se geeft Monsanto het op. 'Het is duidelijk dat er geen weg is om genetisch gemodificeerde producten in Europa te vermarkten en commercialiseren', zei een woordvoerder van Monsanto in het VK. 'We gaan onze beperkte middelen richten op waar we de beste returns kunnen bereiken. In Europa zijn er duidelijke kansen voor conventionele kweek.'

Daarnaast wil Monsanto wel blijven inzetten op de import van ggo's in Europa.

De MON810-mais die wel toegelaten is, en waarvoor Monsanto de toestemming nog steeds wil laten verlengen, wordt momenteel vooral gekweekt in Spanje en Portugal.

Milieu-organisaties zoals Greenpeace of Friends of the Earth zijn blij met de 'terugtrekking' van Monsanto maar blijven attent over de intenties van Monsanto om ggo's te commercialiseren in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud