Monsterfusie gassector alsnog onzeker

©EPA

Europa keurde de fusie tussen Linde en Praxair, twee grote producenten van industriële gassen, goed. Maar de Amerikaanse concurrentiewaakhond vraagt dat ze meer activa afstoten om de deal te laten doorgaan.

Om de fusie te doen slagen deed zowel het Duitse Linde  als het Amerikaanse Praxair  toegevingen aan de concurrentieautoriteiten. Linde engageerde zich om voor 3,3 miljard dollar aan activiteiten in Amerika te verkopen aan zijn sectorgenoot Messer en het investeringsfonds CVC. Praxair beloofde ruim 5 miljard dollar aan gasactiviteiten in Europa aan een Japanse sectorgenoot, Taiyo Nippon Sanso, te verkopen. In België heeft Praxair vestigingen in Schoten, Westerlo en de haven van Antwerpen.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager stemde in met dat voorstel en gaf eerder deze week groen licht voor de creatie van 's werelds grootste leverancier van industriële gassen. 

Maar Washington is Brussel niet. De Amerikaanse concurrentiewaakhond, de Federal Trade Commission, vraagt meer toegevingen. De FTC zou vooral problemen hebben met de fabriek van Linde in La Porte (Texas). Het produceert er waterstof, koolstofmonoxide (CO) en syngas (een mengeling van de twee) voor een nabij gelegen fabriek van de chemiegroep LyondellBasell.

Met de verkoop van die fabriek zou Linde evenwel zijn eigen drempel aan toegevingen doorbreken. 'Dat zet niet per se de deal op de helling, maar bemoeilijkt hem wel', stelt een analist.

Tientallen toepassingen

Hoewel Linde en Praxair geen grote naamsbekendheid genieten, worden hun producten dagelijks op grote schaal verwerkt en kennen ze tientallen toepassingen in uiteenlopende sectoren. Beide bedrijven leveren gassen aan onder meer de staal- en glasindustrie.

Gassen zoals stikstof en koolstofdioxide worden aangewend als bewaarmiddel voor voedsel. De bedrijven leveren ook zuurstofflessen voor ziekenhuizen, net als het helium dat in sommige scanners wordt gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect