Nieuwe Solvay-topvrouw is witte raaf in België

Dominique Leroy is een van de bekendste vrouwelijke topmanagers van het land. ©BELGA

Beursgenoteerd België heeft slechts zeven andere vrouwelijke CEO's.

De aanstelling van Ilham Kadri als nieuwe CEO van het chemieconcern Solvay is in meer dan één opzicht opmerkelijk. Ze is niet alleen de eerste vrouw aan de top van het 155 jaar oude bedrijf, haar Marokkaanse roots vallen eveneens op.

Bovendien is het een zeldzaamheid dat een Belgisch beursgenoteerd bedrijf wordt geleid door een vrouw. Solvay is lid van de Bel20 en in die Brusselse beursgraadmeter zijn er slechts twee andere bedrijven met een vrouw als hoogste manager: Proximus met Dominique Leroy en Engie met Isabelle Kocher. Met de belangrijke voetnoot dat Engie een hoofdzakelijk Franse groep is.

Buiten de Bel20 zijn er nog vier andere beursgenoteerde ondernemingen met een vrouwelijke CEO. Dat geeft een totaal van zeven op alles bij elkaar 111 ondernemingen met een notering in Brussel. De bekendsten onder de vier anderen zijn Françoise Chombar van het chipbedrijf Melexis en Michèle Sioen van de textielspecialist Sioen. Daarnaast gaat het om Anneleen Desmyter van vastgoedspeler QRF en Anne-Sophie Pijcke van Financière de Tubize. Dat is de monoholding die een pakket UCB-aandelen aanhoudt.

Buiten beursgenoteerd Brussel is Sophie Dutordoir de bekendste vrouwelijke CEO van het land. Zij staat aan het hoofd van de spoorwegmaatschappij NMBS.

Als we Engie even buiten beschouwing laten, is Solvay veruit het grootste van de opgelijste bedrijven. Met een omzet van 10,9 miljard euro over 2017 en zo'n 24.000 werknemers is het enkele maten groter dan Proximus en de NMBS.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud